SVETSKI DAN HIPERTENZIJE: Merite pritisak, sačuvajte zdravlje!

U Srbiji približno 47 odsto odraslog stanovništva pati od hipertenzije, odnosno visokog krvnog pritiska, od čega 50 odsto muškaraca i 43 odsto žena

Prosečna vrednost gornjeg krvnog pritiska kod muškaraca u Srbiji je 135 milimetara živinog stuba, a kod žena 130, podsećaju stručnjaci povodom Svetskog dana hipertenzije koji se obeležava 17. maja.

- Pod normalnim krvnim pritiskom podrazumevaju se vrednosti od 120/80 mmHg. Međutim, nešto niže ili više vrednosti od napred navedenih su uobičajeno fiziološko stanje, s obzirom na to da vrednosti krvnog pritiska variraju tokom dana i zavise od građe tela pojedinca i od uticaja brojnih spoljašnjih i unutarnjih faktora - rekla je Tanjugu dr Nataša Mickovski iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Ona je dodala da antihipertenzivna terapija treba da bude individualno prilagođena i to u skladu s bolesnikovim potrebama, načinom života i finansijskom situacijom.

- Efekti pravilnog lečenja arterijske hipertenzije su višestruko korisni, jer je redukcija krvnog pritiska za pet mmHg povezana s redukcijom pojave moždanog udara za 14 odsto, sa redukcijom pojave srčanog udara za devet odsto i sa redukcijom opšte smrtnosti za sedam odsto - naglasila je dr Mickovski.

(Tanjug)