SRBI I DUVAN: Cigarete ostavio svaki 14. pušač!

U poslednje vreme je povećan broj ljudi koji ostavljaju cigarete. Građani zaintersovani za odvikavanje od duvanskog dima mogu da se posavetuju sa lekarima u petak, 31. maja na Cvetnom trgu tokom akcije "Bez duvana za mesec dana"

Zbog pušenja duvana svake godine u Srbiji umre više od 16.000 ljudi, dnevno se kod nas popuši oko 68 miliona cigareta, a od njih ostane oko šest tona opušaka koji zagađuju okolinu. Ipak, dobre vesti su da je, iako su Srbi i dalje prvi u svetu po broju popušenih cigareta, u prethodnih godinu dana broj pušača u našoj zemlji opao za sedam odsto.

Oko 90 odsto pacijenata koji su umrli od raka pluća bili su pušači, kao i 25 odsto preminulih od srčanih bolesti. Svetska istraživanja pokazuju da pušač koji ostavi cigarete u tridesetim godinama gotovo 100 odsto smanjuje rizik od nastanka oboljenja koje izaziva duvan, dok osoba koja kaže zauvek "zbogom" cigaretama u pedesetim godinama taj rizik smanjuje za 50 odsto.

Stepen oštećenja organizma od duvana zavisi od tri faktora: sa koliko godina je pušač počeo da puši, koliki mu je pušački staž i koliko cigareta popuši svakog dana.

Dobrobiti prestanka pušenja cigareta:

- posle osam sati: kiseonik u krvi se normalizuje i smanjuje se rizik od srčanog udara

- za 24 sata: prijatniji zadah, izbacivanje štetnih sastojaka, smanjen rizik od upala disajnih puteva

- posle 72 sata: nema više nikotina u krvi

- za sedam dana: poboljšan ukus i miris

- posle nekoliko meseci: poboljšanje disanja, manje kašlja, plućna funkcija se poboljšava za pet do 10 odsto

(Politika.rs; PRObjave.com; Telegraf.rs)