Treba li devojčice da se vakcinišu protiv raka grlića materice?

Vakcine su nedovoljno istražene, a zabeleženi su i slučajevi sumnjivih smrti. One jesu u svetu u upotrebi nekoliko godina, ali nezavisni stručnjaci smatraju da je taj period kratak za sagledavanje dugoročnih posledica

Vakcinacija maloletnih devojčica, uzrasta od 11 do 14 godina, protiv glavnog uzročnika raka grlića materice, koja bi mogla da uskoro prvo bude primenjena u Vojvodini, na lošem je glasu u Evropi i svetu.

Naime, kako piše dnevni list "Večernje novosti", vakcine su nedovoljno istražene, a zabeleženi su i slučajevi sumnjivih smrti. One jesu u svetu u upotrebi nekoliko godina, ali nezavisni stručnjaci smatraju da je taj period kratak za sagledavanje dugoročnih posledica.

- Imamo u planu program imunizacije devojčica na teritoriji Vojvodine, ali u nabavku vakcina nećemo krenuti dok ne oslušnemo šta roditelji misle - kaže pokrajinski sekretar za zdravstvo prof. dr Vesna Kopitović za ovaj dnevni list.

Sekretarijat će do kraja godine u domovima zdravlja i školama ovu vakcinaciju predstaviti roditeljima i deci. Posle toga bi se donela odluka o nabavljanju vakcina. U Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo kao razlog za vakcinaciju navode činjenicu da od karcinoma grlića materice u Srbiji godišnje umre oko 400 žena, a za 1.400 se otkrije da boluje od ove bolesti.

ČINjENICE O VAKCINI

- Vakcina je učinkovita samo za devojčice koje nisu stupile u seksualne odnose

- Samo delimično štiti, jer pokriva samo nekoliko tipova HPV

- "Gardasil" se može kupiti u Srbiji od 2006, ali se daje isključivo uz potpisanu saglasnost pacijentkinje

-  U svetu se ove vakcine testiraju i na dečacima

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)