Kako da ovog leta najbolje zaštitite dete

Povišene letnje temperature nepovoljno utiču na sve ljude, a posebno na malu decu. Da biste zaštitili svoje mališane svih opasnosti koje sa sobom nose vrućine, posebno ako planirate negde da otputujete, saznajte sve o merama bezbednosti

Mala deca zahtevaju mnogo pažnje, naročio tokom visokih letnjih temperatura koje ne prijaju nikom, a posebno ne njima. Čak se i starijima dešava da padaju u nesvest i dehidriraju nasred ulice, što samo povlači za sobom činjenicu da mališani tokom paklenih vrućina  moraju imati poseban tretman. Bez obzira na to da li ostajete u gradu ili planirate da idete na letovanje, neke mere bezbednosti moraju da se poštuju kako biste izbegli neprijatne situacije kod svoje dece. 

Deca ni u plićaku ne smeju da budu sama

Deca mlađa od četiri godine mogu da se utope i u vodi dubokoj svega desetak centimetara, upozoravaju stručnjaci. Zato ih ne smete ni minut ostavljati bez nadzora u plićaku, gumenom bazenu ili kadi, pa čak i ako znaju da plivaju. Ako je dete pohađalo časove plivanja, to roditeljima može da stvori lažnu sigurnost, a ne mora da znači da će dete znati da se snađe u opasnosti.

Čak i uz kreme s visokim zaštitnim faktorom postoji opasnost od opekotina ako je kremi istekao rok, ako ste je pogrešno naneli ili se isprala. Kremu je potrebno nanositi svakih nekoliko sati, a glavu treba zaštititi kapom ili šeširićem od laganog materijala. Važno je da faktor bude barem 50. Od pouzdanih krema, na našem tržištu za bebe postoji "mustela", dok se za decu preporučuje "ladival".

( T.M. / 24sata.hr )