NAPOJITE UM: Žeđ ubija koncentraciju

Ukoliko se mučite da se setite odgovora na pitanje ili da pronađete rešenje za neki problem, mogla bi da vam pomogne jedna čaša vode

Voda izoštrava um! Istraživači sa Univerziteta “East London” veruju da se, čim ugasite žeđ, mozak spremnije fokusira na rešavanje zadataka.

Eksperiment je sproveden na 34 osobe koje su radile nekoliko mentalnih testova dva puta – jednom nakon doručka koji se sastojao od žitarica i jednom posle obroka koji se sastojao od istih tih žitarica s vodom. Niko nije jeo niti pio tokom noći, te su pred sam početak istraživanja ispitanici anketirani o tome koliko su žedni.

Oni koji nisu osećali žeđ uradili su testove vrlo brzo, dok su se oni koji su bili žedni ubrzali za 14 odsto tek nakon što su popili čašu vode. Istraživači tvrde da je voda pomogla da se relaksiraju delovi mozga koji su uporno radili na tome da šalju poruku telu da je žedno.

- Kad se nalazite usred nekog važnog posla, čaša vode ni na koji način vam neće škoditi, samo može da vam pomogne. Takođe, i kafa ili čaj mogu da vam se nađu u situaciji kada počinjete da gubite koncentraciju - rekla je jedan od istraživača Karolina Edmonds.

(Telegraf.rs)