STARENJE: 10 signala da je zub vremena počeo i vas da gricka

Uprkos svim modernim kremicama, estetskim zahvatima, garderobi koja prikriva nedostatke, godine neumitno prolaze i od prvih znakova fiziološkog starenja nije lako pobeći

Prve bore, sede vlasi u kosi, bol u leđima, nesanica... Ovo su prvi i najočigledniji vesnici ulaska u zrele godine. Međutim, nisu i jedini. Srećom, neke od znakova starenja moguće je preduprediti i odložiti barem na još neko vreme.

Rast zuba

Baš kao i koža, i desni s vremenom gube na svojoj elastičnosti. Kako godine prolaze, one se boraju i povlače prema vilici, što za efekat ima to da nam već u četrdesetim godinama života zubi izgledaju duži i za pola santimetra.

Redovnim pranjem zuba i upotrebom konca, ovaj proces se usporava. Da bi se sprečila paradentoza važno je barem dva puta godišnje otići kod stomatologa na profesionalno čišćenje zuba.

Suzne oči

Kako vreme ide, i kanali koji su zaduženi za odvođenje naših suza se lagano sužavaju. Zato, mnogi stari ljudi imaju specifičan sjaj u očima i deluju kao da su se upravo isplakali, a mnogi teže podnose luk, smog i prašinu, zbog količine suza koja se luči.

Samo u ekstremnim slučajevima preporučuje se operacija kojim se suzni kanali šire. Inače, to vam je što vam je!

(Telegraf.rs / DailyMail)