Zašto se balerinama nikada ne zavrti u glavi?

Usled čestog okretanja u mestu, u mozgu klasičnih balerina dolazi do promene koja poništava signale koje organi za kontrolu ravnoteže šalju u unutrašnje uho, otkrili su britanski naučnici

Zahvaljujući promenjenoj strukturi mozga, što je posledica dugogodišnjeg vežbanja, balerine mogu da izvode piruete u neprekidnom nizu poput čigri, a da im se pri tom nikada ne zavrti u glavi, otkrili su britanski naučnici.

Usled čestog okretanja u mestu, u mozgu klasičnih balerina dolazi do promene koja poništava signale koje organi za kontrolu ravnoteže šalju u unutrašnje uvo (vestibularni sistem), navodi se u studiji objavljenoj u časopisu "Cerebral Cortex".

Kod većine ljudi brza rotacija izaziva osećaj vrtoglavice. Razlog tome je što fluidi koji ispunjavaju unutrašnje uvo nastavljaju da se pomeraju i nakon prestanka okretanja, kao što to kafa čini u šolji posle mešanja.

"Ukoliko bismo mogli da kontrolišemo te zone mozga kod naših pacijenata koji boluju od hroničnih vrtoglavica, mogli bismo da dođemo do boljih načina za njihovo lečenje", zaključio je on.

(Telegraf.rs / Tanjug)