ISTORIJAT MAJICE: T-shirt slavi 109. rođendan!

Obična majica koja se u svetu popularno naziva i "T-shirt" nastala je tačno pre 109 godina. Pre nje postojale su takozvane "potkošulje za samce" koje su potpuno isčezle nakon izuma "T-shirt" majci

Pre 109 godina američka komapnija "Cooper", koja se između ostalog bavila proizvodnjom donjeg veša, objavila je reklamu u svim medijima da je rešila problem "potkošulja za samce" proizvodnjom majice sa okruglim izrezom sa kratkim rukavima, poznate kao "T-shirt".

Na jednom delu oglasa je bila slika muškarca koji stidljivo okreće glavu od čitaoca jer na potkošulji nedostaju dugmad pa ih je zamenio sigurnosnim iglama. Uz njega stoji veoma muževni delija sa usukanim zavodničkim brkovima, cigarom u zubima i na njemu je novi izum - majica, dovoljno rastegljiva da može da je navuče preko glave bez dugmadi.

"Bez sigurnosnih igala, bez dugmadi, bez konca i igle da se prišiju", glasila je reklamna poruka.

Evo i nekih statističkih podataka koji se odnose na "T-shirt" majice u SAD

Nosi ih 95 odsto Amerikanaca oba pola.

Barem jednom nedeljno 89 odsto žitelja SAD izlazi na ulicu u majici.

Svakih deset godina proizvođači majica menjaju veličinu brojeva jer su prosečni Amerikanci krupniji i viši i sada se više traže komotnije nego preterano tesne.

Od 10 Amerikanaca njih devet ima barem jednu majicu koju neće da baci bez obzira u kakvom je stanju jer je sentimentalno vezan za nju.

(Telegraf.rs/Tanjug)