Otkrivena slaba tačka gena raka!

Naučnici sa Univerziteta Kalifornije u San Francisku otkrili su ranije nepoznat "džep" gena K-Ras i razvili hemijsko jedinjenje koje može ući u njega i omesti funkcionisanje proteina

Gen K-Ras je najčešće mutiran gen nađen u kanceru, za koji 30 godina nije postojao tretman, jer naučnici nisu uspevali da nađu lek koji bi se uspešno borio protiv njega.

Ipak, konačno je napravljen proboj na ovom polju. Identifikovana je "Ahilova peta" gena kroz koju je moguće, uz pomoć lekova, blokirati mutirane K-Ras proteine, dok bi zdravi proteini ostali netaknuti.

Naučnici sa Univerziteta Kalifornije u San Francisku otkrili su ranije nepoznat "džep" gena i razvili hemijsko jedinjenje koje može ući u njega i omesti funkcionisanje proteina.

- Smatra se da je K-ras najvažniji onkogen u kanceru i široko je rasprostranjeno mišljenje da ga je nemoguće tretirati. Mi prijavljujemo otkriće novog "džepa" u genu, koji je podložan tretmanu. Sigurni smo da ovo otkriće može da služi kao početna tačka u otkrivanju leka koji bi pogađao ovu mutaciju, a kasnije i druge mutacije - rekao je profesor Kevan M. Šokat.

Zaključak ove studije je da smo jedan korak bliži pronalaženju načina da se reši problem molekula Ras, koji je ključan za razvoj kancera.

(Telegraf.rs / Izvor:  Telegraph.co.uk)