OPREZ: EU zabranila otrovne kreme, gelove i losione, u Srbiji se i dalje prodaju!

Ako ne želite da zbog trovanja u Evropi zabranjenom supstancom zaradite tešku alergiju kože, obavezno čitajte etikete na kozmetičkim proizvodima koje koristite! Svaka deseta osoba alergična je na proizvod koji u sebi sadrži opasni metilizotiazolinon

Ukoliko imate osetljivu kožu sklonu alergijama i ekcemima, obavezno pažljivo čitajte sastav kozmetičkih proizvoda za lice, telo i kosu koje kupujete. Čak i ako niste znali da ste alergični, pazite šta kupujete, jer ne želite da se jednog dana vaše brižljivo čuvano lepo lice pretvori u podbulu crvenkastu bezobličnu masu zbog trovanja opasnom supstancom!

Evropsko udruženje za trgovinu kozmetikom “Cosmetics Europe” zatražilo je od svih svojih članica da iz upotrebe izbace sastojak metilizotiazolinon (lat. Methylisothiazolinone) zbog toga što ova supstanca izaziva tešku alergiju kod svake desete osobe!

Naravno, kako to već biva, na srpskim policama metilizotiazolinon je čest gost krema za lice, mleka i losiona za telo, šampona, gelova za tuširanje, vlažnih maramica, sredstava za sunčanje, ali i pena za brijanje, krema, after-šejvova i losiona za negu muške kože.

Zasad nema najava da će ih distributeri i trgovci povući iz upotrebe, pa zato upozoravamo građane da sami brinu o svom zdravlju čitajući etikete. Obratite pažnju, u pitanju su veoma poznati i popularni brendovi, tako da se ne dajte se zavarati glamuroznom reklamom!

(Telegraf.rs / Telegraph)