OPASNO: Limun u kafićima može da vas otruje!

Tim naučnika posle brojnih istraživanja otkrio je da pića u koja se stavlja kriška limuna mogu da sadrže mnoge bakterije, mikroorganizme, mikrobe pa čak i kandidu

Piće sa kriškom limuna ne treba naručivati u kafićima i restoranima, savet je grupe istraživača čija je studija objavljena u američkom časopisu "Journal of Environmental Health Study".

Naučnici su, naime, testirali koru i pulpu 76 limuna u 21 restoranu i u 70 odsto analiziranih uzoraka pronašli ogroman broj raznoraznih bakterija.

- Limun je poznat po svojim antibakterijskim svojstvima. Rezultati naše studije su, međutim, pokazali da čitav niz mikroorganizama može da opstane na kori i unutrašnjosti citrusa kada se iseče na kriške - napomenuo je jedan od autora studije.

- Gosti ugostiteljskih objekata moraju da budu svesni da kriške limuna koje se dodaju u pojedina pića mogu da sadrže potencijalno patogene mikrobe - dodao je on.

Filip Tierno, profesor mikrobiologije u jednom od medicinskih centara u Njujorku, sproveo je na desetine sličnih testova i konstatovao da je polovina analiziranih kriški limuna kontaminirana - ljudskim izmetom i bakterijama poreklom iz disajnih puteva i kože.

Pojedini uzorci limuna su ukazivali i na prisustvo kandide - gljivičnog oboljenja unutrašnjih organa.

(Telegraf.rs / Tanjug)