Sve vreme bacate proklijali krompir kao da nije dobar i tako pravite veliku grešku

Opet vam je krompir proklijao i sigurno razmišljate da ga bacite

Umesto da se rešite proklijalog krompira tako što ćete ga baciti, bolje se zaustavite i razlislite da ga ipak upotrebite.

Luna pričala o ispuštanju gasova, pa se zanela i otkrila previše o svojim problemima (VIDEO)

Naučnici iz oblasti hrane sa Univerziteta Linkoln dokazali su da su proklijali krompiri podjednako jestiv i zdravi kao i obični. Sve što trebate da uradite jeste da odsečete proklijale delove i krompir će imati uobičajeni ukus.

Godišnje se u Britaniji pojede 730.000 tona krompira za koji se potroši 230 miliona funti. Postoje 50:50 odsto šansi da će krompir da proklija nakon desetak dana.

Kupci često odustaju od krompira koji je nejednakog i neobičnog oblika ili je proklijao. Ali, to što je proklijao ne utiče na njegov ukus. Čak i kada krompir vremenom omekša i postane sunđerast, još uvek je jestiv ali može da ima malo drugačiji ukus.

-Mnogo krompira mi gubimo u samom procesu ljuštenja. Mnogi odustaju od kupovine krompira za koji vide da je proklijao umesto da uštede malo novca i kupe ga. Treba još istraživanja i dokazivanja u ovoj oblasti kako bismo sve razumeli, rekao je doktor Kris Bišop sa ovog univerziteta.

(Telegraf.rs/.dailymail.co.uk)