Kuvar otkriva: Hamburger i pljeskavica nisu isto - evo u čemu je razlika

Burgeri su osvojili svet i nema osobe koja im može odoleti

Ono što je zanimljivo je da velika većina ljudi ne pravi razliku između pljeskavice i hamburgera – a ona je više nego očigledna.

Izgleda kao najsočniji burger na svetu, sve dok ne saznate od čega je: Da li se to ljudi takmiče ko će smisliti gadniju hranu?

Šef jednog restorana otkriva šta ćemo dobiti ako u restoranu naručimo hamburger, a šta ako naručimo pljeskavicu.

- Razlika je u tome kako je formirano meso. Druga stvar je kvalitet mesa koji se koristi, kao i način na koji je to meso samleveno. Pljeskavica se melje sitno, dok se meso za hamburger melje krupno, objasnio je kuvar.

Prilikom pečenja, pljeskavica se formira kao loptica koji se stavlja na roštilj i pritiska. Hamburger se formira tako što se u sredinu ostavi malo vazduha kako bi se on pekao postepeno, a ne odjednom jer bi u suprotnom vazduh ušao u sve te otvore.

- Burger se peče na višoj temperaturi, ali mu treba više da se ispeče zbog količine vlage i masnoće u mesu. Pljeskavica se peče na nižoj teperaturi, ali je brže gotov jer je tanji i strukturno je razdvojen pa ima prostora za strujanje vazduha, dodao je.

Obe vrste su podjednako kvalitetne, piše index.hr, ali je manji prostor za varenje kod pljeskavice nego kod hamburgera.

(Telegraf.rs/M.K.)