Roštiljski bonton: Sva pravila koja morate da poštujete ako ne želite da ispadnete nekulturni za 1. maj

To što se opuštate i uživate u prirodi ne znači da treba da zaboravite sve stvari koje vam zdrav razum nalaže

Prvi maj se poistovećuje sa Praznikom rada, koji je proistekao iz tradicije radničkog pokreta. Međutim, slavljenje prvog maja ima korene u drevnim paganskim praznicima prirode čije je poštovanje preživelo do današnjih dana. Prvomajski uranak je narodni običaj i svetkovina na koju se valja porani i poći u prirodu, ili čak da se ode dan ranije i uz logorsku vatru provede noć.

Najčešće se tokom uranka sprema neko jelo u kotliću ili na roštilju. Među Srbima je ovaj praznik veoma rasprostranjen i skoro svaki grad u Srbiji ima svoja tradicionalna prvomajska izletišta, a najčešće su to zelene površine izvan grada. U Severnoj i Centralnoj Evropi, noć uoči prvog maja se naziva Valpurgina noć (po svetoj Valpurgi). To je proslava plodnosti, prilikom koje se peva i pije do dugo u noć i pale se vatre.

Evo kako da roštiljate po kiši - i 2 vrste mesa koje tada nikako ne smete da koristite

Istorijski, 1. maj se poistovećuje sa praznikom rada, a sve je počelo 4. maja 1886. godine kada je stotine hiljada američkih radnika izašlo na ulice i zahtevalo opšte prihvatanje osmočasovnog radnog dana. Čikago je bio centar tog pokreta, a radnici su tamo mesecima agitovali za osmočasovno radno vreme i uoči 1. maja njih 50.000 je već bilo u štrajku. Novih 30.000 pridružilo im se sledećeg dana, što je dovelo veći deo čikaške proizvodnje do zastoja.

U ponedeljak, 3. maja, izbila je tuča u kojoj su učestvovale stotine radnika u fabrici "Mek Kormik Riperu", tuča se odvijala između radnika članova sindikata, koji su sprečeni da dođu na posao i onih koji nisu pripadali sindikatu koje je Mek Kormik zaposlio umesto njih. Mnogobrojna i dobro naoružana policija brzo se palicama i vatrenim oružjem umešala kako bi povratila red. Ubili su 4 člana sindikata, a povređenih je bilo mnogo. Ovaj sukob se produžio i narednih dana, a za sobom je odneo na hiljade života. Zbog toga je na Prvom kongresu 2. Internacionale održanom 1889. godine odlučeno da:

Konačno otkriveno: Ovo su maksimalne godine do kojih će ljudi moći da žive

"Prvi maj je zajednički praznik svih zemalja na kojima radnička klasa treba da manifestuje jedinstvo svojih zahteva i svoju klasnu solidarnost".

Idelani pileći ražnići se ovako spremaju:

Danas je 1. maj miran praznik na koji se okupljaju porodice i prijatelji da uživaju u prirodi, a to uživanje je uvek upotpunjeno dobrom hranom i pićem. Ipak, to što se opuštate ne znači da sve stvari koje vam zdrav razum nalaže treba da zaboravite.

10 pravila koje treba da poštujete za 1. maj, a tiču se i bontona i zdrave pameti:

1. Ne vozite kad pijete

2. Dobro pazite gde palite vatru i dobro je ugasite kad završite sa proslavom

3. Ne ostavljajte otpatke za sobom, pokupite ih u kesu i bacite

4. Ne pričajte punih usta

5. Žvaćite zatvorenih usta

6. Ne mljackajte

7. Jedite viljuškom i nožem, jer će vam u prirodi ruke biti stalno prljave

8. Sačekajte da svi sednu i budu usluženi, pa onda poičnite da jedete

9. Hranu ne ostavljate na suncu, gde može lako da se pokvari

10. Ne jedite previše

A posle ovog trika sa limenkom i smesom za ćevape, ništa neće biti isto:

(Telegraf.rs / D.V)