Evo zašto u prodavnici nikada nećete moći da kupite sveže masline - i zbog čega je to dobra stvar

Ovo sveže voće nikad nećete naći sveže na policama prodavnice, ma koliko dobro opremljena ona bila

Foto: Pixabay.com / Sveže masline imaju gorak i težak ukus

Priznajte da nikad niste videli sveže masline u prodavnici, samo što možda nikad niste razmišljali o tome zašto je to tako. Verovatno ste viđali masline na drveću, kako rastu, a potom u teglama i kutijama u prodavnicama. To ima smisla, zar ne? Ali, zašto se masline uvek nalaze u teglama, konzervama ili slanoj vodi?

Čitav život jedete suši pogrešno, postoji samo jedan pravi način

Izvinjavamo se što ćemo razočarati sve ljubitelje maslina, ali ovo voće dok je sveže ima užasan ukus. Zapravo, toliko je grozno da ga prodavnice nikada ne bi prodale. Jedinjenje u plodovima, koje ukus maslina čine tako odvratnim i gorkim se naziva "oleuropein". Sveže masline sadrže do 14 procenata oleuropeina.

Da bi se masline mogli jesti, profesionalni proizvođači maslina i najpoznatiji svetski kuvari koriste tri različite metode za uklanjanje oleuropeina. Prve dve metode se rade tako što se masline potapaju u vodu ili se fermentišu u slanom rastvoru. Mana ovih metoda je što traju nedeljama.

Treća metoda je hemijska prečica i služi za brzu pripremu maslina za jelo. To podrazumeva isušivanje maslina u ceđi (Lye) ili natrijum hidroksidu, poznatijem kao NaOH. Natrijum hidroksid ubrzava hemijski raspad oleuropeina i šećera pa ih čini manje gorkim (i ukusnijim) jedinjenjima. Ceo ovaj proces traje oko nedelju dana. Posle temeljnog ispiranja svih hemikalija, masline se pakuju u slan rastvor kako bi se sačuvale prilikom isporuke.

Iako je"sveže uvek bolje", sa maslinama to definitivno nije slučaj!

VIDEO: Sva pzitivna dejstva smeha

(Telegraf.rs / rd.com)