Muka vam je od lepljive i prljave rerne?! Najbolji način da očistite tvrdokorne masnoće, bez ikakvih hemikalija

Tek kada rerna dospe u očajno stanje, razmišljamo o tome kako da je očistimo

Čišćenje rerne je sigurno jedan od najomraženijih i najtežih poslova u kući. Nema osobe koja uživa u čišćenju šporeta. Komercijalna, hemijska sredstva su skupa, a često sadrže i jake hemijske supstance koja šire užasno jak miris po kući. Uglavnom, tek kada rerna dospe u očajno stanje, razmišljamo o tome kako da je očistimo.

TOP 11 trikova kako da se jednom zauvek rešite mrava koji vam haraju po kući

Sada neke moderne rerne imaju program samočišćenja, ali za one koje koriste starije modele šporeta, ovo je najkorisniji savet koji će čuti danas. Još jedna korisna informacija, ako rerna nakon korišćenja nije odmah izribana, stvara se ona odvratna tvrdokorna masnoća.

Najdelotvorniji način čišćenja rerne od masnoće je da je izribate ovom smesom:

Pomešajte sodu bikarbonu, alkoholno sirće i limuntus (limunsku kiselinu)

Za početak uključite rernu na 250 stepeni. U posudu koju koristite za pečenje sipajte 4-5 kašika sode bikarbone i prelijte vodom. Trebaće vam otprilike litar vode. Stavite to u pećnicu, zatvorite i ostavite 30-40 minuta.

Isključite rernu i ostavite da se ohladi. Masnoća iz unutrašnjosti rerne će omekšati. Sada poprskajte pećnicu i staklo sa 9-procentnim alkoholnim sirćetom. Ostavite da deluje još 20-ak minuta i onda prebrišite rernu. Ako vaša rerna nije bila u totalno zapuštenom stanju, trebalo bi da posle ovog postupka sija od čistoće.

Ako imate baš očajnu rernu, isprobajte ovo:

Naprskajte staklo vodom, pospite ga sodom bikarbonom i limuntusom. Ostavite da deluje desetak minuta. Uzmite komad aluminijske folije, izgužvajte ga (napravite lopticu) i s njom izribajte staklo. Aluminijska folija odlično riba sve staklene površine jer ih ostavlja bez ogrebotina. Nakon toga prebrišite vlažnom krpom.

VIDEO: On zna tajne "gospodskog" čišćenja, briše parket i uživa

(Telegraf.rs / Izvor: atma.hr)