Dve greške zbog kojih vas u Srbiji neće ni zvati na razgovor za posao: Možda ste ih i vi stavili u svoj CV

Otkrivamo koji je glavni X faktor za dobijanje posla

Otkrili smo kako CV u Srbiji nikako ne sme da izgleda - i to u tajnovitom razgovoru sa HR stručnjakom, koji je direktno zadužen za zapošljavanje

Naime, posetili smo Sajam zapošljavanja i dobili veoma zanimljive odgovore koji mogu pomoći svima koji traže posao.

- Biografija nam je samo prvi uvid, da suzimo krug kandidata. I zato, ako vam je stalo da dobijete posao, nikako nemojte pisati šta ste sve radili. Svedite CV na poslove koji su isti ili slični onom na koji trenutno konkurišete - objašnjava naš sagovornik na Sajmu zapošljavanja za Telegraf.rs.

On nam dodaje da nije bitno što možda nemate nikakvo direktno iskustvo sa tom pozicijom, bitno je navesti sve slično što ste radili.

GREŠKA BR. 1:

- Ako konkurišete za rad u kontakt centru, ne morate nužno to već imati u svojoj biografiji, ali možete dodati da ste radili na šalteru i mi ćemo povezati da imate iskustva u radu sa klijentima. Samo strukturirajte svoj CV na pravi način i to vam je pola puta do dobijanja posla. Ako dodate da ste radili nešto što nema veze sa tim - niko vas neće ni pozvati - jasan je stručnjak za ljudske resurse. Takođe, u razgovoru s drugim poslodavcima, saznali smo da je to upravo najčešća greška kada Srbi pišu CV.

Na plastičnom primeru - ukoliko se javljate za poziciju sekretarice, apsolutno je nebitno što ste 2 godine prali čaše u nekom kafiću. Dakle, to nemojte staviti u CV.

Međutim, to nije jedina greška koju prave kandidati u Srbiji.

Foto: Pixabay

GREŠKA BR. 2:

Naime, kandidati svoju biografiju šalju na više različitih pozicija u okviru iste firme.

- Nikako to ne radite. Morate biti svesni da mi u firmi na kraju konkursa za posao saberemo sve pristigle biografije i ako shvatimo da ste konkurisali na više pozicija, to nam je alarm da ste neozbiljni i da ne znate šta želite. Odajete sliku o sebi kao da nemate viziju o svojoj budućnosti, a neodlučne i nesigurne ljude niko ne želi u timu - kaže naš sagovornik.

- Ako vaša biografija zadovolji naše zahteve, na razgovoru morate pokazati da ste motivisani, usmereni na rad i spremni na zalaganje. Verujte mi, dobar CV i vaša motivacija na razgovoru za posao su glavni X faktor koji svaki poslodavac želi prepoznati kod svog zaposlenog. Sve ostalo se lako nadogradi - poručuje svima koji su u potrazi za poslom.

(J. S)