5 stvari u kući koje nikad ne peremo, a nismo ni svesni koliko je to opasno po naše zdravlje

Nekim stvarima treba posvetiti malo više pažnje...

Kućni poslovi su nešto što se trudimo da obavimo barem jednom nedeljno, ali i pored svega dom nikada ne stižemo da očistimo dovoljno.

Mikrotalasna - jednom nedeljno

Foto: Foter/SmartGoat / Verovali ili ne, svoj auto možete zaštititi ako stavite ključeve u mikrotalasnu

Hrana koja ispadne sa strane može izazvati pregrevanje, pa se savetuje da barem jednom nedeljno obrišete površinu mikrotalasne.

Usisivač - jednom mesečno

Foto: Facebook

Usisivači jesu napravljeni da bi skupljali prljavštinu, ali stine čestice mogu da se zaglave u filteru. Ako je to slučaj, možda ste primetili da vas uređaj ne radi dobro. Da bi mašina ostala u stnaju, redovno ispirajte filter, a u slučaju da ne može da se opere onda ga redovno menjajte.

Mašina za veš - posle svake upotrebe i jednom mesečno

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Mašina za pranje veša jedan je od najvažnijih radnih aparata u kući i treba je redovno čistiti kako bi se izbeglo taloženje bakterija. Nakon svake upotrebe preporučuje se da držite poklopac ili vrata mašine otvorenim da bi vlaga mogla da ispari. Jednom mesečno pokrenite ciklus čišćenja bez odeće, samo sa toplom vodom i proizvodom za čišćenje.

Kauč - na svake dve nedelje

Foto: Pixabay.com

Iako je teško zamisliti, ali kauč je jedno od najprljavijih mesta u kući. To je zbog toga što hrana, prljavština i prašina mogu biti zarobljeni u nitima tkanine i brzo postati polodno tlo za bakterije i klice. Predlaže se da usisavate kauč na svake dve nedelje i istovremeno okrećete jastuke.

Dušek i jastuci - nekoliko puta godišnje

Foto: Tanjug/AP

Dušeci i jastučići su leglo prljavštine i prašine koja se brzo nakuplja. Dok usisavanjem uklanjate većinu prljavštine, ako ste zbrinuti zbog grinja moraćete sve da operete. Temperatura pranja treba da bude iznad 55 stepeni Celzijusa, ali prvo svakako proverite uputstva proizvođača.

(Telegraf.rs)