Kako da vam se kupovina klima-uređaja isplati

Prilikom kupovine klima-uređaja, najčešće se odlučujemo za one modele koji će manje uticati na naš budžet

Foto: Promo/Daikin

Jer, zašto bismo davali puno novca za uređaj koji koristimo svega nekoliko meseci tokom leta? To pravilo možda i jeste važilo nekada, ali sa razvojem tehnologije danas imamo na raspolaganju klima-uređaje koje možemo da koristimo tokom cele godine i tako isplatimo investiciju.

Grejanje klima-uređajem

Pored primarne funkcije hlađenja, sve veći broj ljudi se odlučuje i za grejanje klima-uređajem. Kako klime ne koriste grejače koji se mogu naći u grejalicama i TA pećima, ovo rešenje se nameće kao znatno efikasnije. Ako pogledamo iskoristivost uređaja, za 1kW uložene električne energije dobijamo oko 3kW energije što je sigurno prednost u odnosu na ostala grejna tela.

Foto: Promo/Daikin

Jeftiniji modeli bez invertera mogu da greju samo dok je spoljna temperatura u plusu. Sa druge strane, postoje klima-uređaji koji koriste tehnologiju invertera zahvaljujući kojoj mogu da rade i na temperaturama do minus 15 stepeni. Inverter je komponenta koja prilagođava brzinu rada motora temperaturi u prostoriji. Kada vam je potrebna niža temperatura, kompresor će raditi većom brzinom, a kada je potrebna viša, inverter će smanjiti brzinu. Drugim rečima, električna energija koju će klima-uređaj potrošiti će biti prilagođena vašim stvarnim potrebama. Unapređena efikasnost inverterskih klima-uređaja, ne samo da znači smanjenu potrošnju energije (za čak 30%) i manje račune za struju, već su takvi modeli i ekološki prihvatljiviji.

Čist vazduh bez alergena

Još jedna veoma bitna primena klima-uređaja jeste i prečišćavanje vazduha. Kako tokom godina imamo periode u kojima je koncentracija alergena u vazduhu povećana, kao logičan izbor nameću se uređaji koji imaju opciju eliminacije ne samo alergena, već i bakterija i virusa.

Pomoć pri odabiru

Iako se na internetu mogu pronaći razni kalkulatori kapaciteta, postoje brojni faktori koje treba uzeti u obzir prilikom odabira klima-uređaja. Pogrešan odabir modela i jačine mogu prouzrokovati dodatne troškove. Samo uz stručne konsultacije možete biti sigurni da ste odabrali adekvatan uređaj i ujedno najefikasnije rešenje za svoj novac.

Japanski proizvođač DAIKIN u svom asortimanu nudi isključivo uređaje sa inverterom među kojima veliki broj modela koristi i tehnologiju Flash Streamer za prečišćavanje vazduha. Sa tradicijom dugom preko 90 godina kao jedina kompanija na svetu koja je specijalizovana za proizvodnju klima-uređaja možete biti sigurni da kad birate Daikin birate kvalitet.

Više na: www.daikin.rs

(Telegraf.rs/PR)