Nije svejedno koju stranu aluminijumske folije koristite: Kako sve možete da je upotrebite

Alu foliju svi imaju u kući, a samo retki znaju koliko ona funkcija zapravo ima

Foto: Shutterstock

Aluminijumska folija je jedna od stvari koja se nalazi u svakoj kuhinji. Osim za umotavanje hrane, održavanje toplote, sprečavanja da hrana u toku pečenja zagori, odlična je i za čišćenje, pa i za pranje veša.

Verovatno ste primetili da je folija sa jedne strane sjajna, sa druge mat. Ovo, naravno, nije samo zbog estetike i atraktivnosti, već obe strane imaju različite funkcije.

Ova razlika nastaje u procesu proizvodnje, dva sloja folije prolaze kroz valjak u isto vreme. Strana koja dolazi u dodir sa poliranim čeličnim valjkom postaje sjajna, a druga strana, koja nije u kontaktu sa valjkom, izlazi mat.

Koju stranu koristiti kada pečete hranu?

Mnoge domaćice se pitaju koju stranu folije da okrenu ka namirnicama kada ih peku u rerni, a koja strana da bude bliža izvoru toplote.

Kada stavite sjajnu stranu spolja (ka izvoru toplote), od nje se maksimalno odbijaju infracrveni zraci, što znači da dovodi do sporijeg zagrevanja.

Foto: Pixabay

Ako mat stranu stavite spolja, a sjajnu ka namirnicama, to teoretski omogućava da se zagrevanje namirnice poveća i do 10 do 15 odsto, što znači da sjajna strana unutra povećava temperaturu pečenja namirnice.

Ovo pravilo važi i kada želimo da na duže vreme očuvamo neki proizvod toplim.

Kako biste to postigli, hranu treba da umotate u aluminijumsku foliju sa sjajnom stranom prema unutra.

U većini slučajeva, bez obzira na koju stranu je stavili, aluminijska folija će osigurati jednako dobar posao i kod zamrzavanja i kod spremanja hrane.

Pranje veša

Kada je pranje odeće u pitanju, aluminijumska folija će učiniti da veš postane mekši. Napravite nekoliko kuglica od folije i dve do tri ubacite u bubanj pre pranja.

Foto: Freepik

One će izazvati više okretanja odeće, zbog čega će postati mekša. Isti trik možete koristiti i u sušilici veša, a folija je odličan saveznik jer ga oslobađa statičkog elektriciteta.

Uklanjanje tvrdokornih masnoća

Za pranje sudova i tvrdokorne masnoće takođe možete upotrebiti kuglu od folije, koju možete koristiti umesto žice. Isto važi i za čišćenje rerne i uprljanih žica u njoj.

Čišćenje srebra

U posudu stavite aluminijumsku foliju na dno, sipajte vodu, dodajte kašičicu soli i ostavite srebrne predmete unutra. Ostavite tako desetak minuta, pa predmete obrišite suvom krpom.

Foto: Pixabay

Čuvanje toplote na roštilju

Da biste sprečili veliki gubitak toplote pri pečenju roštilja, prekrijte rešetku folijom i tako zagrevajte deset minuta. Neposredno pre pečenja mesa ili povrća uklonite foliju.

Posle pečenja istim komadom folije ćete lako očistiti rešetku od pepela i masnih naslaga.

Radi i kada su ljubimci u pitanju

Kućni ljubimci ne podnose osećaj koji im pruža i zvuk koji proizvodi zgužvana folija. Ako želite da ih odviknete od skakanja po garnituri, prekrijte je folijom kad god je prazna i za nekoliko dana će sigurno usvojiti tu naviju.

Video: Slaganje peškira nikad nije bilo zabavnije: Dva trika do dekora iz luksuznih hotela

(Telegraf.rs)