Prirodni osveživači prostora: 4 sobne biljke koje će vaš dom ispuniti opojnim mirisima

Osim što su dekorativne, neke biljke krasi i divan miris

Foto. Shutterstock

Složićete se da cveće daje lepotu svakoj prostoriji u kojoj se nalazi. Pored lepote koju pruža, neke biljke nude i očaravajuće arome i mirise. 

Vaš dom može biti prožet opojnim mirisima, samo treba odabrati prave biljke. Unesite u kuću jednu od ove četiri biljke i osveživač prostora vam neće biti potreban. 

1. Gardenija

Foto: Pixabay

Prelepih belih cvetova i očaravajućeg mirisa, gardenija je mnogima omiljeni cvet. Gardenija je poznata po svom opojnom mirisu, ali zahteva malo više truda i volje, što strastvenim ljubiteljima cveća ne predstavlja problem, zbog njene izuzetne lepote.

Ukoliko joj obezbedite sve uslove, ona će vas obradovati lepim belim cvetovima, koji imaju neverovatan miris.

2. Eukaliptus

Foto: Shutterstock

Iako ova biljka nema cvet, njen miris je popularan u mnogim eteričnim uljima i svećama. Eukaliptus je poznat po svojoj specifičnoj aromi, a postoje vrste koje mogu da se gaje i u kućnim uslovima.

3. Voštani cvet (Hoya)

Foto: Shutterstock

Oduševljava mirisom, a laka je za uzgoj. Hoya carnosa, poznata i kao voštani cvet, popularna je sobna biljka zbog sjajnog zelenog lišća i njenog šarenog mirisnog cveta.

4. Lavanda

Foto: Lavanda

Omiljena je zbog smirujućeg mirisa i ljubičastog cveta. Ova biljka je izdržljiva , ali pobrinite se da je postavite na mesto sa direktnom sunčevom svetlošću.

Isecite cvetove sa neotvorenim pupoljcima i osušite ih za upotrebu u čajevima, ili jednostavno odsecite stabljiku i protrljajte lišće između prstiju za opojan miris.

Video: Koje cveće najbolje odbija insekte

(Telegraf.rs)