4 namirnice koje ne bi trebalo stavljati u mikrotalasnu: Jedna je posebno opasna

Mikrotalasna rerna izuzetno je praktična, ali postoji hrana koju u njoj nikada ne bi trebalo zagrevati niti pripremati

Foto: Freepik

Jedan od onih kućnih aparata koje sve veći broj ljudi koristi za brzo podgrevanje, a neki i za pripremu hrane je mikrotalasna rerna.

To jeste najbrži način da na stolu imamo topao ručak, ali postoje namirnice koje nikako ne bi trebalo podgrevati u mikrotalasnoj, jer neke od njih tako pripremljene mogu da budu pretnja našem zdravlju.

1. Kuvana jaja

Grejanje kuvanih jaja u mikrotalasnoj pećnici nije dobra ideja, jer se u njima na taj način stvara velika količina pare koja nema kuda da se oslobodi. Rizikujete da jaja ekspolodiraju, u bukvalnom smislu te reči, čim ih izvadite iz pećnice.

Najbolje bi bilo da ih ne podgrevate uopšte, a ako baš morate, prvo ih oljuštite i isecite na manje komade.

2. Mesne prerađevine

Kobasice, salame i druge mesne prerađevine sadrže puno konzervansa kako bi što duže trajale. Ukoliko odlučite da podgrevate kobasice, dodaci u njima postaju štetniji za organizam, jer mogu da pokrenu oksidaciju holesterola.

3. Pirinač

Britanska agencija za hranu FSA upozorava da priprema pirinča u mikrotalasnoj može da dovede do trovanja hranom. Kako su objasnili, sirovi pirinač sadrži bakterije koje mogu da "prežive" brzo spremanje u mikrotalasnoj.

Kada bakteriju koja se nalazi u pirinču ohladite i ostavite na sobnoj temperaturi, ona se veoma brzo razmnožava, kažu iz britanske agencije za hranu.

Zato pirinač nikako ne bi trebalo pripremati na brzi način u mikrotalasnoj. Spremajte ga na klasičan način - na ringli ili u rerni šporeta.

4. Zeleno lisnato povrće

Blitvu, spanać i zelje nikada ne bi trebalo podgrevati u mikrotalasnoj.

Ove namirnice sadrže visoku koncentraciju nitrata koji nije štetan ako se normalno termički obrađuje, ali ako ga izložite mikrotalasnim zracima on postaje izrazito štetan po zdravlje.

Video: Trikovi za lenje: Ubacila je jaja u mikrotalasnu i dobila fenomenalan doručak

(Teelegraf.rs)