4 sobne biljke koje mogu da rastu u vodi: Zaboravite presađivanje i nered od zemlje

Prelepo izgledaju u svakom enterijeru

Foto: Shutterstock

Mnogi ljudi misle da je gajenje cveća lak posao, ali ih obaveze koje ono zahteva vrlo brzo uvere u suprotno. Zalivanje, orezivanje, presađivanje, đubrenje, brisanje..., sve su to stvari koje ne bi trebalo zanemariti kada gajite biljke.

Ako ih volite, ali nemate vremana da brinete o njima, onda je cveće koje raste u vodi idealno rešenje za vas.

Sve što treba da uradite je da kupite vodu koja u sebi sadrži hranljive materije, izaberete mesto u kući gde ima najviše svetlosti i pronađete staklenu saksiju ili teglu.

Možete koristiti i vodu iz slavine, s tim što bi trebalo da u nju dodate nekoliko kapi tečnog đubriva. Ovu vodu potrebno je menjati jednom mesečno. 

Biljke koje se mogu uzgajati u vodi

Ovakav način uzgajanja biljke stručno se zaniva hidroponija i predstavlja tehniku intenzivnog gajenja biljaka izvan zemljišta i najčešće u zaštićenom prostoru.

Kada pripremite posudu i vodu, postarajte se da koren biljke bude čist i da na sebi nema zemlju.

Ovo su biljke koje mogu da rastu i u vodi i koje će biti savršena dekoraciju u vašem enterijeru:

1. Ukrasna kopriva

Ovo biljka je veoma laka za uzgajanje i potrebno je da joj obezbedite samo dva uslova - mnogo vode i mesto na kom sunčevi zraci ne dolaze direktno do nje. Odlično se kombinuje sa drugim cvećem jer listovi mogu biti crveni, žuti, zeleni, narandžasti, ružičasti ili šareni.

Foto: Pixabay

2. Srećni bambus

Bambusi koji se gaje u kući veoma dobro podnose grejnu sezonu, a onaj koji skoro svuda možete da vidite je srećni bambus. On može da se gaji u vodi, a najbolje je da istu menjate svake nedelje i da u staklenu posudu sipate prokuvalu ohlađenu vodu.

Foto: Usnapsh/Elton Sipp

3. Filodendron

Filodendron je jedna od biljaka čija nega je najjednostavnija. Ako imate ovu biljku koju godinama gajite, možete joj odrezati neki vrh i staviti u vodu i on će lako pustit žilice. Tako filodendron možete gajiti i u novoj saksiji, ali i samo u vodi.

Foto: Pixabay

4. Sobna puzavica 

Postoji više sorti sobne puzavice koje se jednostavno mogu razmnožavati i gajiti u vodi, samo je potrebno odrezati oko 10 cm stabljike i umočiti jedan kraj u vodu kako bi biljka pustila korenje.

Foto: Pixabay

(Telegraf.rs)