4 najlepše cvetnice koje bi trebalo zasaditi u aprilu: Kraljice bašta i terasa

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prvi prolećni mesec je idealno vreme za sadnju cveća koje će ukrašavati vaše dvorište i terasu do jeseni

Foto: Freepik/senivpetro

S prvim prolećnim danima ljubitelji cveća biraju buduće šarene stanovnike svojih dvorišta i terasa.

U zavisnosti od prostora koji imaju na raspolaganju i ličnih afiniteta kad je u pitanju cveće, neki se opredeljuju za već poznate cvetnice, a neki eksperimentišu sa potpuno novim biljkama.

Iskusni vrtlari sugerišu da bi tokom aprila trebalo zasaditi cveće koje će zablistati u punom sjaju od druge polovine maja do jeseni.

1. Dan i noć

Iako mnogi sade dan i noć u septembru, i april je prikladno vreme za novu generaciju ove vrste ljubičice koja će ukrašavati balkone i vrtove. Dan i noć ne podnosi visoke temperature, ali to ne znači da ne bi do početka leta trebalo da uživate u njihovom raskošnom izgledu.

Biljke bi trebalo posaditi sa razmakom od 20 do 30 centimetara i zaliti ih tako da voda ne dotakne lišće. Poljskoj ljubičici prija rastresito, dobro izdrenirano zemljište, a idealna pozicija u kojoj će najbujnije rasti je polusena.

Osim redovnog zalivanja, dan i noć traži i prihranu jednom u dve nedelje. Potrudite se da prihrana bude bogata kalijumom i fosforom.

2. Kadifa

Pored toga što impresivno izgleda, kadifa ima i intenzivan miris, a može da opstane sve do jesenjih mrazeva. Prija joj sunčani deo dvorišta, a kao i dan i noć trebalo bi je saditi sa razmakom od 20 do 30 centimetara.

Ovo je cvetnica koja obožava vodu, pa nemojte zaboraviti da je zalivate svakodnevno, posebno tokom letnjih vrućina.

Foto: Pixabay

Kadifa se, takođe, može uzgajati i iz semena. Ukoliko spustite semenke ove biljke u zemlju, pobrinite se da to uradite tek kad jutarnje temperature ne budu niže od desetak stepeni.

3. Cinija

Poznata još i kao “lepi čovek”, ova cvetnica će duže biti okićena cvetovima što ih češće budete brali.

Kao i kadifa, može se uzgajati iz semena, a polovinom aprila trebalo bi je presaditi u baštenske leje. Cinija će, poput kadife, cvetati tokom celog proleća i leta, pa sve do jesenjih mrazeva.

Možete je uzgajati i kao saksijsko cveće na terasi.

Foto: Pixabay

Iziskuje redovno zalivanje, uklanjanje osušenih listova i cvetova, kao i boravak u sunčanom delu dvorišta, odnosno terase.

4. Lepa kata

Ova cvetnica voli osunčana mesta i dobro drenirano vlažno zemljište.

S obzirom na to da cveta krajem leta, trebalo bi je posejati tokom aprila, i to veoma plitko, na dva centimetra dubine, pa zagrnuti zemljom i malčirati kompostom.

Lepa kata voli redovno zalivanje i prihranjivanje sve do kraja avgusta.

Video: Turisti hrle da vide cveće čije ime simboliše lepotu: Božuri obojili polja

(Telegraf.rs)