Kako razbiti jaje da se ljuska ne raspadne: Trik koji kuhinju održava čistom, a jelo sigurnim

Vreme čitanja: oko 1 min.

Poenta je u površini o koju razbijate jaje

Foto: Pexels/Mikhail Nilov

Razbijanje jaja često može da ostavi nered u kuhinji, a nije retko i da ljuska jajeta završi ponekad u korici vaše torte. Jedan trik razbijanja jaja rešiće vas tog problema.

Kada kucnete sveže jaje o ivicu činije, ne razbijate samo ljusku. Tanka membrana koja okružuje belance i žumanca takođe puca, dozvoljavajući sitnim komadićima ljuske da se pomešaju sa tečnošću jajeta i dodaju neželjeno hrskanje jelu.

Umesto toga, razbijte jaje na ravnoj površini. Na taj način, membrana ostaje netaknuta, što znači da nema ljuske u vašem jelu.

Kako razbiti jaje da se ljiska ne raspadne?

Držite jaje u jednoj ruci i snažno ga lupite o tvrdu ravnu površinu poput radne.

Proverite mesto gde je puklo jaje: trebalo bi da vidite udubljenje i jednu bočnu pukotinu.

Stavite palčeve na obe strane pukotine i nežno razdvojte školjku. Bilo koje krhotine će se zalepiti za membranu, a neće pasti u posudu, piše "Realsimple.com".

(Telegraf.rs)