Ovo je hrana koja je promenila izgled ljudskog lica, pa više ne izgledamo kao neandertalci

Neverovatno, ali istinito

Arheolozi su došli do zaključka da se oblik ljudskog lica drastično prtomenio zbog potpuno drugačijeg načina ishrane u odnosu na pračoveka. Evo kako nas je to hrana ulepšala.

Naučnici kažu se naše lice smanjilo i suzilo samo zato što jedemo obrađenu (kuvanu, prženu, pečenu) hranu. Arheolozi su ispitali fizionomiju glave čoveka u trajanju od 100.000 godina i zaključili da je lice mnogo tanje kod današnjeg čoveka nego kod neandertalca. Istraživači sa univerziteta Hal i Jork su čak počeli svoje ispitivanje od pračoveka afričkog porekla i pratili evolutivni razvoj lica do danas.

Neandertalci i majmuni imaju izražen "greben" između obrva odnosno iznad nosa, kao i široko lice i velike zube.

Kako su ljudi naučili da kuvaju hranu, zubi su počeli da se sužavaju, jer je postojala daleko manja potreba za kidanje hrane viličnim aparatom.

Foto-ilustracija: Profimedia

Autor studije dr Pol O'Higins sa Jork univerziteta je izjavio da industrijalizacija društva i moderna blaga ishrana mogu dovesti do daljeg nastavljanja sužavanja lica.

Ipak, postoje granice do koje mere ljudsko lice može da se smanji. Na primer, čovek mora da diše, a za to su mu potrebne dovoljno široke nosne šupljine, što znači da nos ne može biti nešto mnogo manji. Isto je i sa drugim delovima lica.

Ljudsko lice će definitivno nastaviti da se menja, a to ne zavisi samo od ishrane, već i od migracije, ekoloških promena i slično.

Foto: Shutterstock

Treba napomennuti da smo evoluirali i menjali fizionomiju lica i kako bismo bili socijalno prihvatljiviji. Pogledajte obrve. Imamo i veće čelo koje je sposobno da nabiranjem izrazi više različitih emocija. Naime, mišići lica mogu danas da izraze 20 različitih osećanja.

Teorija je objavljena u naučnom časopisu "Nature Ecology and Evolution".

(Telegraf.rs / mirror.co.uk)