Od euforije do disforije: Zašto se osećate tužno i slomljeno posle intimnog odnosa?

Hormoni mogu da budu krivci za ovakvo stanje, ali ne uvek

Foto - Ilustracija: Pixabay

Živimo u vremenu koje stavlja u fokus intimne odnose. O njima se priča, piše, snimaju filmovi, raspravlja na društvenim mrežama... U najvećem broju slučajeva tuđ intimni život je na meti ogovaranja, a retko ko se usuđuje da pogleda „drugu stranu medalje“ koja nije tako zabavna i blistava.

Za ljude koji se posle intimnog čina sa voljenom osobom osećaju tužno, jadno, potišteno i nesrećno to može da bude zastrašujuće iskustvo koje ih tera da se povuku u sebe.

Postkoitalna disforija ili postkoitalna tristeza je termin koji se koristi za opisivanje osećanja teskobe, plača, uznemirenosti ili melanholije posle intimnog odnosa koji je bio dobrovoljan i željen.

- Čak i kada nisam bila u vezi, postseksualna depresija prerastala je u drugačiju nijansu praznine. Uvek sam to pripisivala strahu od napuštanja – opisuje Džerilin (27) svoje epizode postkoitalne disforije.

-Počela sam da se pitam da li ostajem bez nečeg važnog svaki put kada vodim ljubav, iako sam uživala u tom činu.

Terapeutkinja Deniz Nouls tvrdi da je ovo stanje uobičajeno kod bar trećine žena na planeti i da se javlja barem jednom u životu.

- Nije retko kada se osećate tužno posle vođenja ljubavi. To nije nužno zbog traume ili zbog toga što ste zažalili što ste bili intimni sa nekim – kaže Deniz Nouls.

foto Pixabay

Prema njenim rečima, sve se svodi na eksploziju hormona u telu, uključujući endorfine, oksitocin i prolaktin.

- Prilikom vođenja ljubavi u organizmu se oslobađaju hormoni koji utiču na to da se osećamo sjajno. Nakon doživljenog vrhunca nivo ovih hormona opada, prelazimo od apsolutne radosti i zadovoljstva do razdvojenosti. To može uticati da se žene, ali i neki muškarci, posle intimnog čina osećaju pomalo tužno. Ali to je organska biološka funkcija koja se, u većoj ili manjoj meri, događa mnogim ljudima – objašnjava terapeutkinja.

Kad smo u stanju povišenog emocionalnog uzbuđenja, pad koji se prirodno događa može da izazove različite emocije koje nisu uvek prijatne.

Nedavna studija o ovom fenomenu otkrila je da je 46 odsto od 230 žena tokom poslednjih mesec dana „nekoliko puta“ doživelo postkoitalnu disforiju. Istraživači su otkrili da bliskost između žena i nihovih partnera nije uticala na pojavu ovog stanja. Naučnici veruju da ovo može imati evolucijsku funkciju.

Ali Noulsova naglašava da redovno osećanje neprijatnosti i tuge posle vođenja ljubavi ne bi trebalo smatrati normalnim.

- Ako se osećate loše svaki put kada vodite ljubav, a to nema veze sa uobičajenom tugom koja se javlja posle vrhunca, trebalo bi da porazgovarate sa stručnjakom. Naime, takva vrsta osećanja može da bude pokazatelj većeg problema u samoj emotivnoj vezi, što nema direktne veze sa hormonima – zaključila je Noulsova.

Video: Ekskluzivno: Nadežda Biljić otkrila najmračnije detalje odnosa s Tomom, a kad čujete šta planira...

(Telegraf.rs)