Otkriven novi uslov za srećnu vezu: Pored poštovanja, ljubavi i posvećenosti važno je i ovo

Novo istraživanje pokazalo je da postoji još jedan važan faktor koji vezu čini srećnom i dugovečnom

Foto: Shutterstock

Opšte je poznato mišljenje da svi srećni parovi i uspešne emotivne veze imaju neke zajedničke osobine koje ih vezuju.

Preduslovi za dugoročnu sreću u ljubavi do sada su pre svega bili međusobno poštovanje, poverenje i posvećenost partnera.

Istraživači sa Univerziteta Martin Luter i Univerziteta Bamberg objavili su nedavno da uz te opšte poznate komponente, postoji još jedan bitan faktor za srećnu vezu, a to je veliki osećaj lične moći.

Do tih podataka su došli posle intervjua koje su uradili sa 181 parom, koji su u proseku osam godina proveli zajedno, a barem mesec dana zajedno i žive.

Ispitanici starosti od 18 do 71 godine odgovarali su na pitanja o raznim aspektima veze, poput posvećenosti, a istraživači su izračunali i odnos snaga među partnerima. Jedan od autora studije dr Robert Kerner sa Instituta za psihologiju Martin Luter objasnio je da u ovom slučaju "moć" podrazumeva uticaj na druge ljude i uspešno odupiranje pokušajima drugih da utiču na njihovu sreću.

Prema ovoj studiji, najvažniji faktor zadovoljstva u vezi, kad je u pitanju moć nije međusobni odnos snaga partnera, već lični nivo moći koji svaka osoba za sebe veruje da ima.

- Da bi održali srećnu vezu, oba partnera moraju da imaju priliku da donose odluke o zajedničkom životu, jer u suprotnom neće biti zadovoljni - rekao je Kerner i dodao da su subjektivni osećaj moći i sposobnosti slobodnog delovanja posebno pozitivno uticali na kvalitet odnosa.

Foto: Pixabay

Ranije studije su pokazale da je moć u prošlosti retko bila uravnotežena u vezama, a muškarci su često imali veći uticaj na odluke nego žene. Kako se društvo odmaklo od tradicionalnih rodnih uloga, dinamika moći se promenila, napominju istraživači.

- Romantični odnosi postali su ravnopravniji, posebno u zapadnim društvima - rekao je Kerner.

Istraživači su otkrili da muškarci i dalje imaju više pozicijske moći u tradicionalnom smislu - više zarađuju, obrazovaniji su i imaju veću potrebu za donošenjem odluka.

Žene još uvek imaju manje moći od muškaraca u tom smislu, a i dalje postoji razlika u platama među polovima, pa se pokazalo da muškarci i dalje rade na bolje plaćenim poslovima. Ipak, istraživači kažu da ovi faktori nisu presudni za kvalitet odnosa.

- Čini se da su mnoge žene zadovoljnije vezom u kojoj se partner oseća kao "glavni" u odnosu - objasnio je autor.

(Telegraf.rs)