Da li žene u braku zaista prestaju da budu zainteresovane za intimne odnose?

- Nema ničeg lošeg u tome da niste zaiteresovani za intimiziranje, samo treba promeniti kontekst

Foto-ilustracija: Shutterstock

Da biste razumeli zašto se intimni odnosi u dugotrajnim vezama smanjuju, pre svega morate da imate sve informacije u vezi sa ženskom seksualnošću.

Debora Foks, terapeutkinja za intimne odnose, dala je zanimljivo objašnjenje u vezi sa intimnom željom kod žena, prenosi "Mindbodygreen".

- Da, neke žene zaista kažu da ih nije briga da li će ikada ponovo imati intimne odnose, ali verovatnije je istina da one misli da ih nije briga da li će pod određenim okolnostima ponovo imati intiman odnos - započinje svoje obrazloženje.

- Pre svega treba napomenuti da postoje brojne negativne poruke kojima su devojke još od kako uđu u devojačko doba bombardovane. Tu je mnogo poruka koje se odnose na: nemoj biti previše glasna, nemoj tako da sediš u stolici, nemoj biti "previše", nemoj da zatrudniš, momcima se nećeš dopasti ako...

- Dobra vest je da te negativne poruke mogu da se ublaže, a pre svega treba da identifikujete koje ste sve to poruke dobile od svojih vršnjaka, roditelja, ali i sa društvenih mreža. Kako su te poruke uticale na to kako se osećate u vezi sa intimnim odnosom?

Sledeći korak je, kako kaže Debora, da ustanovite kako bi te poruke još uvek mogle da utiču na vas i da pronađete način kako da smanjite njihov kontinuirani uticaj.

- U tome može da vam pomogne razgovor sa partnerom, terapeutom ili čitanje knjiga o ženskoj intimi.

Ključni nesporazum, kada je u pitanju ženska želja za intimom, jeate ideja da se seksualna želja pojavljuje na isti način kod svih. Kada se to ne dogodi, dolazi do zabune i krivice.

- Zapravo, postoje dve osnovne želje za intimom - spontana i odgovorna - kaže terapeutkinja.

foto Pixabay

Dobro znamo šta je spontana želja i tu pripadaju ljudi koji su spremni za odnos u bilo koje vreme. Doktorka Emili Hagoski kaže da oko 75 odsto muškaraca pripada ovoj grupi i samo 15 odsto žena.

Mnoge žene imaju ono što se zove odgovorna želja za intimom. Za ove ljude kontekst trenutka je jako važan. Ako je umorna, zaokupljena radnim obavezama ili privatnim problemima, teško je da bude zainteresovana za intiman odnos.

Nema ničeg lošeg u tome da niste zaiteresovani za intimiziranje, samo treba promeniti kontekst.

Uobičajno je da se želja pojavljuje nakon uzbuđenja, pa jedan fizički dodir može da probudi želju jer većina i ne zna da želja postoji, ali je potrebno probuditi je.

Kada govorimo o promeni konteksta, sve što treba da uradite je da, kada se ne osećate da ste raspoložene za intimu, pokušate da se zapitate šta je to što bi me oraspoložilo - savetuje Foks.

- Možda bi to bio razgovor sa partnerom ili čaša vina, masaža, topla kupka ili čitanje erotike... Postoji most između mesta na kom se nalazi vaš um i mesta na kom bi mogao da bude, samo je važno da taj put pronađete - zaključila je ona.

Video: Šta muči muški ponos, može li muškarac da voli dve žene istovremeno?!

(Telegraf.rs)