Poznati glumac se decenijama bori sa Parkinsovom bolešću: Supruga je uz njega tokom 30 godina izazova

Foks i Polan su zajedno 30 godina, a njihova veza je vremenom samo jačala. Pomirila se sa bolešću svog muža i učinila je mnogo da mu pomogne

Foto: Tanjug/AP/Jordan Strauss/Invision

Penzionisani glumac Majkl Džej Foks i njegova supruga, glumica Trejsi Polan, upoznali su se na snimanju sitkoma „Porodične veze” 1982. i zabavljali se sedam meseci pre nego što su se verili 26. decembra 1987. godine. Par se venčao već sledeće godine i od tada su pronašli sreću, koju ni glumčevi ozbiljni zdravstveni problemi nisu ugrozili.

Kako je Polanova posvetila većinu svog života pomaganju mužu, za šta joj je Foks zahvalan, često se priseća i koliko ga je reakcija njegove supruge učinila emotivnim kada joj je saopštio po prvi put svoju dijagnozu. Kako tada, tako i danas, poznati glumac ističe da mu je supruga - najveća podrška.

Polanova pomaže Foksu u njegovoj borbi sa Parkinsonom više od tri decenije i nastavlja da brine o svom mužu i danas, svaki dan.

Kao ključ njihovog uspeha par isitičesagledavanje stvari iz ugla parntera. To je, kažu, ključni sastojak koji im pomaže da bolje razumeju šta se dešava i adekvatno reaguju na to. Čak i kada se ne slažu oko sitnih stvari, Polanova kaže da i dalje razume Foksa.

- Moja prva pretpostavka nije da je, recimo, neljubazan prema meni, već da se nešto drugo desilo ili dešava, što izaziva njegovu reakciju - pojašnajva Polanova.

Foks radi istu stvar - pokušava da razume, a ne da pravi pretpostavke o neprikladnom ponašanju.

- Sve je u prihvatanju - ističe glumac, koji je, koliko god da oseća sreću što ima sjajnu porodicu, najsrećniji što ima fantastičnog partnera.

Godine bolesti

Zvezda filma "Povratak u budućnost" imao je svega 29 godina kada mu je 1992. godine postavljena dijagnoza. Kada je njegova supruga otkrila njegovo stanje, kako prenosi, "nije ni trepnula", već je svakodnevno ostala u "prvim redovima" sa njim tokom borbe sa ovom podmuklom bolešću. A, kako kaže Foks, njen smisao za humor im je pomogao da prebrode teške trenutke zbog njegovog stanja.

- Trejsi se nikada ne pretvara da zna onoliko koliko ja znam. A ako je nešto smešno, odmah prelazi na humor i smeh, dok bira da se o tragičnim stvarima pozabaviti kasnije - ističe glumac suprugine napore da se brine o njemu i njenu ulogu stuba na koji se oslanja tokom svih ovih godina. Svoju ženu opisuje kao nežnu, ljubaznu, briljantnu i prelepu, a voli i da istakne da je dobra kuvarica i odlična majka.

Pored Parkinsa, nažalost, Foksa je zadesio i tumor na kičmi, koji je operisao 2018. godine. Zbog uklanjanja tumora morao je ponovo da nauči da hoda. Četiri meseca kasnije, dok je bio kod kuće, pao je i zadobio teške povrede ruke.  Glumac je u tim trenucima, dok je ležao na podu kuhinje sa slomljenom rukom i čekao da stigne hitna pomoć, bio slomljen i pun samosažaljenja i žaljenja zbog svoje nemarnosti, rekavši da se oseća kao da je izneverio svoje hirurge.

Ipak, kasnije, uprkos osećanju samosažaljenja nakon užasne nesreće, shvatio je da su mu optimizam i zahvalnost pomogli da prebrodi teška vremena koja su usledila. Danas s ponosom ističe da je u "zaista dobrom ritmu" i da je presrećan što ima ženu i porodicu, zahvalan što mu je dato više vremena da provede sa njima.

Holivudski par inače ima četvoro dece - Sema, Akuina, Šulera i Esme, a otkako im je i najmlađe dete otišlo na koledž, Foks i Polanova ostali su u praznoj kući.  Ovaj novi period života odlučili su da iskoriste tako što će uživati u provođenju više vremena zajedno. U jednom trenutku prodali su svoju kuću i otputovali u Santa Barbaru na nekoliko meseci i u posetu Malibuu.

Sa suprugom i na bini

Foks je nedavno bio u centru medijske pažnje, kada je, pre par dana, tačnije 21. novembra 2022. dobio humanitarnu nagradu Žan Heršolt na 13- godišnjoj dodeli Nagrada guvernera u Los Anđelesu. Ova nagrada se inače dodeljuje pojedincima čiji su se humanitarni napori dobro odrazili na industriju.

Tokom svog obraćanja publici, poznati glumac je priznao da će imati poteškoća da podigne svoju nagradu, pa mu je supruga na kraju pritekla u pomoć, izašla na binu i držala mu trofej. Polan je zagrlila i poljubila svog muža pre nego što se vratila na svoje mesto.

Svoj govor Foks je posvetio ranim godinama života, kada se borio sa neizvesnošću nakon što mu je dijagnostikovana bolest koja je uticala na njegovu karijeru, život i porodicu. Pred svima je priznao da mu je supruga odmah jasno stavila do znanja da će biti uz njega tokom svih iskušenja. Zahvalio joj se na nepokolebljivoj podršci. A umesto da se prepusti samosažaljenju i tuzi, Foks je svoju bolest nazvao „poklonom“.

Glumačka legenda postala je i zagovornik pronalaska leka za Parkinsovu bolest. Tokom 2002. godine osnovao je Fondaciju Michael Dž. Foks, kako bi pomogao u istraživačkim naporima protiv ove bolesti. Fondacija je prikupila više od milijardu dolara za istraživanje, pa iako ne postoji lek, fondacija pomaže pojedincima sa ovim stanjem kroz terapiju, zbog čega je Foks istakao da je ponosan na sve ljude koji rade u fondaciji.

Glumac je takođe bio veoma dirnut što su organizatori događaja prepoznali njegove napore. Pored supruge, zahvalio se i mnogim ljudima koji su ga podržali. Rekao je da je osvajanje nagrade za njega bilo "ponizno" iskustvo, prenosi "Amo Mama".

Video: Provereni saveti Ive Štrljić da što lakše prevaziđete migrenu: Imam migrenu od 16. godine

(Telegraf.rs)