Ovo su znaci da ste u vezi sa emocionalnim manipulatorom: Prepoznajte ih na vreme

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nekada je jako teško prepoznati emocionalne manipulatore jer su u stanju da vas suptilno nateraju da uradite ono što oni žele

Foto: Shutterstock

Manipulatore je teško prepoznati upravo zato što su neguju tu osobinu i vešto nas obmanjuju, tako da nismo ni svesni toga. Emocijalna manipulacija u vezi dešava se tako što partner na razne načine pokušava da "minira" vaše samopouzdanje, tako da na kraju pomislite da ste potpuno bezvredni.

Karmen Hara je psiholog i stručnjak za veze, a nedavno je otkrila pet osobina koje su zajedničke svim manipulatorima.

1. Oni su san svakog partnera - na početku

- Manipulator se na početku čini neodoljivo šarmantnim. Ispod ove "fasade" koriste svakakve taktike kako bi postigli ono što žele. Manipulator ima dva lica, javnu stranu koja pokazuje savršenog partnera i privatnu stranu s kojom se osoba posle upoznaje - kaže ona.

Možete da očekujete ​​da će se manipulator ponašati nepristojno i ogorčeno u trenutku kada ga optužite da postoje ono što on zaista jeste.

2. Vole moć

- Manipulatorova prva i glavna ljubav niste vi, nego moć. Oni moraju da vladaju svim okolnostima oko sebe - naglašava Karmen.

Manipulator mora da ima kontrolu jer u trenutku kad oseti i najmanji pad moći, ili će se obrušiti na vas ili će prekinuti vezu.

3. Uverava vas u laži

- Poznato je da manipulatori koriste lukave tehnike koje većina ne vidi kao važne. Manipulator će vas nazvati manipulatorom, a toliko su uverljivi da će vas naterati da u to poverujete. Oni će vas uveriti da nešto nije u redu s vama, a nikada s njima - objašnjava psiholog i stručnjak za veze.

Foto: Shutterstock

4. Vrebaju empatične osobe

- Kad ih prvi put vidite, manipulator će se ponašati sjajno, a vi ćete se onda zaljubiti u njih. Nakon što ste razvili iskrena osećanja, oni će početi da vas pritiskaju kako bi pokazali svoju dominaciju - naglašava stručnjak za veze.

Prema njenim rečima, više ste podložni da budete pod kontrolom manipulatora ako ste ljubazna i brižna osoba.

5. Imaju nerazvijenu svest

Manipulatori žele da budete ono što oni žele. Oni će vas lagati, varati, igrati psihološke igrice i sve to bez griže saveti.

- Njihov nedostatak obzira omogućuje im da tretiraju pojedince kao objekte, a ne ljudska bića vredna poštovanja i saosećanja - ističe Hara.

Budući da je njihova savest nerazvijena, ne osećaju potrebu da igraju pošteno ili da se prema drugima odnose kao prema sebi jednakima.

- Čak i oni koji imaju manipulativne sklonosti sposobni su da se promene, ali moraju jako da se potrude. Prekid kontakta s manipulatorom najbolji je način da vratite svoj život i povratite moć nad sobom - zaključuje Karmen Hara je psiholog i stručnjak za veze.

(Telegraf.rs)