5 načina da lakše prebolite raskid: Izbegavajte "okidače tuge" i prebrzo ulaženje u nove veze

Ne kažu džabe da jedan period morate da odbolujete kako biste bili načisto sa emocijama koje doživljavate

foto Pixabay

Svaki prekid veze je težak, bilo da je to bila vaša odluka ili odluka partnera. Možda se teško nosite sa bolnim emocijama i želite da vas što pre prođu.

Postoji nekoliko načina na koje možete da prebrodite tugu i da idete dalje, ali imajte na umu da je za prevazilaženje raskida potrebno i vreme i strpljenje.

Ne kažu džabe da jedan period morate da odbolujete kako biste bili načisto sa emocijama koje doživljavate. Dozvolite sebi jedan period koji ćete provesti u razmišljanju i dokučiti zbog čega vam je zaista teško - zbog gubitka te konkretne osobe, zbog nekog konflikta ili samo zbog činjenice da ste ostali sami.

Nakon što to ustanovite, možete se pozabaviti i sledećim stvarima intenzivnije.

1. Držite distancu

Čak i ako ste vi i vaš bivši odlučili da ostanete prijatelji, ipak je potrebno da se neko vreme potpuno odvojite jedno od drugog nakon raskida. To znači da se ne viđate, da ne budete u blizini članova njegove/njene porodice, da ne razmenjujete poruke i pozive i da ne gledate jedno drugome profile na mrežama.

S druge strane, ako ste se rastali i znate da je bilo nužno da vezi dođe kraj i nije bilo pomena o bilo kakvom nastavku prijateljstva, a vas nešto ipak vuče da se javite bivšem partneru, nemojte to činiti. Taj razgovor ili susret može samo još više da vas povredi. Takođe, može vas povrediti i ukoliko bivši partner ne uzvraća pozive ili ne odgovara na poruke i nema nameru da se sa vama sastaje.

2. Organizujte svoj prostor

Raskid uvek može značiti i novi početak. Stoga će vas čišćenje i organizovanje ličnog prostora ostaviti osveženim i spremnim za nove stvari koje dolaze. Nered u kući je i nered u glavi - samo povećava nivo stresa. Preuredite ormar, radni sto, fajlove na kompjuteru i slično.

Koliko god da zvuči beznačajno, ipak može učiniti da se osećate bolje.

3. Uklonite bolne okidače sećanja

Postoje razne stvari koje vas podsećaju na bivšeg partnera - pesma, miris, zvuk ili mesto. Ako ste stalno u dodiru sa ovim stvarima ili odlazite na vaša omiljena mesta to može da vas samo dodatno povređuje. Uklonite i sklonite se od svih stvari koje vam izazivaju neraspoloženje.

Ako imate uspomenu kao što je sat ili komad nakita koji vam je poklonjen, nema ničeg loše u tome da ga zadržite. Ali za sada, pokušajte da sve te predmete sklonite iz vidokruga.

4. Izađite i radite stvari za sebe

Nakon što se veza okonča, u redu je imati malo vremena za sebe kod kuće. Nakon tog perioda, kad malo odbolujete, izađite sa prijateljima i zabavite se! U početku može izgledati nezgodno, ali biće lakše i pomoći će vam da se osećate bolje.

Radite stvari zbog sebe, sami ili sa prijateljima. Prošetajte, idite na probni čas nekog hobija, izađite u klub ili otputujte na produženi vikend. Upoznajte bolje svoje kolege i proširite svoj krug prijatelja.

5. Izbegavajte prebrzo ulaženje u novu vezu

Često ljudi brzo uđu u novu vezu nakon raskida; ovaj tip odnosa je neki vid pokušaja "zalečenja".

Kad uđete u vezu prerano nakon raskida sa nekim, možda ćete svoje negativne emocije prikriti uzbuđenjem zbog nove veze. Ako ta nova veza ne uspe, nosićete se sa kajanjem zbog brzopletosti i ponovo emocijama od prethodnog raskida.

Razmislite o tome da ostanete slobodni dok u potpunosti ne obradite svoje emocije i prebolite raskid. Idealna vam je prilika da upoznate sebe, sagledate svoje greške i da uvidite šta zapravo tražite od partnera. Ne vodite se strašću i ne donosite odluke kada se osećate jako usamljeno.

(Telegraf.rs)