Japan kao poslednje uporište stilske autentičnosti i hrabrosti

"Uradi sve sto možeš, a ostatak prepusti sudbini"

Kultura Japana oduvek je bila inspirativna za brojne umetnike, a način života ljudi s Dalekog istoka eklektična je mešavina tradicije i postmodernizma.

Japanci su pioniri u prihvatanju najnovijih trendova bilo da se radi o prenosnim televizorima, četvrtastim lubenicama, robotima u osnovnim sferama života, svetlećim suknjama kao must odevnom komadu ili IQOS uređajima, koji su u ovoj zemlji apsolutni statusni simbol. Sa druge strane Japan je ostao pojam kulture u kojoj se tradicija duboko poštuje bez obzira na to što je ovo možda jedina zemlja sveta koja je zakoračila u post-modernizam. Da li je i kako to moguće pomiriti kroz stilski izraz videli smo na poslednjoj reviji getUP Jasmina Vujović popularne beogradske dizajnerke.

Dok je u modernoj verziji crnog kimona, upravo sa IQOS-om u rukama, Jasmina pripremala svoje modele da izađu na pistu, izgledala je kao da se nalazi u bekstejdžu neke tokijske ravije i na svojm primeru pokazala kako izgleda taj sudar modernog i tradicionog duha dalekog istoka.

- Svaka kolekcija koju dizajniram je posledica nekog razmišljanja, utiska, slike koja je upečatljiva, pa tako i ova. Sam Japan i njegova kultura inspirativni su na razne načine, a mene je ovog puta zainteresovala ideja koja stoji iza -obi- pojasa, koji je sastavni deo japanskog kimona. Budući da živimo u vremenu haosa i agresivnosti, minimalizam i jednostavnost u svim sferam života, naročito u umetnosti, predstavljaju izazov i težnju ka balansu. Sve sam to pronašla u filozofiji dalekog istoka: Japan je danas poslednje uporište stilske autentičnosti i hrabrosti.

Jasmini je ovo bila prva kolekcija sa temom Dalekog istoka, pa smo je pitali da li i ona, kao veliki majstor kroja sa Dalekog istoka, Jodži Jamamoto misli da dobar komad odeće mora biti kao partner s kojim ćete rado hteti da ostarite i da je za inspiraciju samo potrebno pratiti instinkt.

- Kao što sam pomenula, ideje su svuda oko nas, ne postoji neki obrazac na osnovu koga se ideje rađaju. Obično je to neki trenutak u kome vidim nešto što mi privuče pažnju i dalje nadogradim to i pretvorim ga u odevni komad i konačno u kolekciju. Tema kolekcije nametne se sama. Kroj i forma japanskih odevnih predmeta velika su modelarska zagonetka i polje neiscrpnih ideja za dizajnera i odatle i moje interesovanje za ovu temu. Inače, u dizajnu ne forsiram boje i mainstrem trendove, već svoje kreacije baziram na crnoj boji, na pozitivu i negativu, igrajući se senkama, mirnim printovima, formama koje se slobodno razvijaju i preklapaju, spajajuci često i nespojivo.

I kao što Japanci kvalitet i sofisticiranost stavljaju u prvi plan bilo da se radi o tehnološkoj ili modnoj industriji i Jasmina u svom dizajnu kvalitet stavlja na prvo mesto.

- U izradi svakog odevnog komada, ne samo u ovoj kolekciji, nego i u svim ranijim, uvek težim sofisticiranom u pravom smislu te reči: modeli su izrađeni od kvalitetnih materijala, trudim se da šalju poruku različitosti i prefinjenog ukusa, sto je imperativ svakoj ženskoj osobi da u svim prilikama dobro i sigurno izgleda.Kao sto japanska poslovica kaže: uradi sve što možeš, a ostatak prepusti sudbini.

(Telegraf.rs)