NOĆNA MORA SVAKOG RODITELJA: Šta raditi kada vas dete uhvati u seksu?

Roditelji nikako ne bi voleli da ih njihovo dete zatekne u ovoj nezgodnoj situaciji, ali ona će se kad tad desiti

Vaše dete je ušlo u spavaću sobu u sred akcije. Skačete sa partnera, pokrivate se i vičete da izađe iz sobe. Pogrešno! Biti "uhvaćen na delu" u ovakvim momentima dešava se jako često. Ono što je najvažnije jeste pravilno odreagovati.

Oralni seks u trudnoći može da ugrozi zdravlje i trudnice i bebe

Potpuno nezamisliva stvar otkriva da li je neko dobar u krevetu

Otkriveno zašto smo bivšim partnerima privlačniji posle raskida veze

Morate da znate da je situacija u kojoj ste se našli nešto sasvim prirodno i da kao takva ne treba da podrazumeva negativne reakcije. Stručnjaci preporučuju da se najpre smirite i opustite, a vaša reakcija mora da bude primerena godinama vašeg deteta i njegovoj reakciji.

Većina roditelja smatra da je pogrešno imati seks u sobi u kojoj se nalazi beba. Odojčad ne zna šta je to seks i neće reagovati ako vas čuje da ispuštate čudne zvuke i vidi kako se prevrćete u krevetu. Pažnju malog deteta može da privuče čudan zvuk ili pokreti koji su mu zanimljivi, ali to što će vas videti u toj situaciji neće ostaviti nikakve posledice po bebu.

Nešto starija deca su priča za sebe. Ako vam malo dete ušeta u sobu u sred noći i prekine vaš seks, nemojte vikati na dete da izađe napolje i upuštati se u svađu. Ustanite polako i recite mu da ode u svoju sobu, a da ćete vi doći za njim. Za to vreme smirite se i porazgovarajte sa svojim detetom. Utvrdite razlog zašto je ušetalo u sobu, da li je loše sanjalo ili ste vi bili preglasni pa je ono iz radoznalosti htelo da vidi šta se tu dešava. Budite iskreni ako vam postavi neko dodatno pitanje.

Starija deca zaslužuju malo ozbiljniji pristup. Oni znaju da ih nisu donele rode i ako se nađete u takvoj situaciji sa njima neophodno je da im objasnite da moraju da kucaju kada ulaze u spavaću sobu i da ste vi jednostavno želeli da imate malo vremena za sebe. Objasnite im da je to nešto normalno za odrasle ljude koji su u vezi/braku.

Tinejdžeri nikako ne bi voleli da zateknu svoje roditelje u ovakvoj situaciji. Njima je ponekad teško da zamisle da su njihovi roditelji još uvek seksualno aktivni, ali su i sami veoma obazrivi da sebe ne dovedu u situaciju da se osećaju neprijatno jer su uhvatili roditelje na delu.

Nemojte od vašeg deteta skrivati fizičku privlačnost koju osećate prema partneru. Deca će razvijati zdrav odnos prema seksualnosti i emocijama ukoliko vas vide da se poljubite sa partnerom ili grlite. To će kod deteta stvoriti osećaj bliskosti i imaće zdrav model kako trebaju da se ponašaju partneri koji se privlače i vole.

Takođe, nemojte izbegavati razgovore na temu seksa i nikako nemojte lagati vaše dete. Objasnite mu u skladu sa njegovim godinama šta se desilo i time ćete razvijati blizak i iskren odnos.

(Telegraf.rs)