Roditelji, obratite pažnju: Deca pušača imaju 4 puta veći rizik da obole od ateroskleroze kada ostare

Uvek je pravo pitanje - da li to što ste nekog rodili zanči da ste završili sav posao

Roditelji bi trebalo da obrate pažnju na najnoviju studiju koja je dokazala da deca pušača imaju četiri puta veći rizik da obole od ateroskleroze kada ostare. Dakle, pred decom nema pušenja.

Najnovija studija je dokazala da čak i ako samo povremeno zapalite cigaretu blizu dece, ugrožavate njihovo zdravlje u kasnijim godinama.

Interesantno je da nije važno da li to činite redovno ili samo povremeno.

Foto: Pixabay.com

Naučnici u Finskoj su pratili 26 godina zdravlje dece čiji su roditelji bili pušači. Kod te populacije dece su otkrili četiri puta veći rizik od oboljevanja od ateroskleroze u odraslom dobu.

Ateroskleroza je zadebljanje zidova arterija koja se može da se manifestuje kroz kardiovaskularne bolestima poput srčanih ili moždanih udara.

Foto-ilustracija: Pixabay

Pošto su stručnjaci isključili ostale činioce rizika kao što je gojaznost, nesumnjivo su kod spomenute grupe dece utvrdili povećan rizik od razvoja arteroskleroze zbog pušačkih navika roditelja.

Studija je pokazala i da gotovo nema nikakve razlike da li su roditelji stalni ili povremeni pušači, ali veliku razliku je činilo to jesu li pušili u blizini dece ili ne.

Ako su pušili na određenoj udaljenosti od dece, rizik je bio značajno manji, ali i dalje dvostruko veći nego kod dece roditelja nepušača.

VIDEO: Neobična tradicija u vreme praznika dolazi iz Portugala

(Telegraf.rs / jutarnji.hr)