Jezive fotografije prikazuju šta se dešava u organizmu ako dete proguta bateriju posle samo 30 minuta

Ako sumnjate da je dete progutalo bateriju hitno se uputite u Urgentni centar!

Sara Hansted, direktorka organizacije "CPR Kids" podelila je fotografije na kojima prikazuje kakvu štetu samo jedna baterija može uzrokovati dečijem organizmu u roku od samo 30 minuta.

Naime, ona je izvršila eksperiment na pilećim grudima i dokazala koliko su baterije korozivne. Prvo je postavila bateriju unutar pilećeg filea i pažljivo posmatrala progres u narednih nekoliko sati. Prva oštećenja na mesu bila su uočljiva već posle 30 minuta.

- Na ovim slikama najbolje možete videti zašto dete odmah mora da ide kod lekara ako proguta bateriju. Ono što je najvažnije da znate jeste da odlazak nikako ne smete odlagati, napisala je.

Četvorogodišnjaci su u najvećem riziku.

- Mnoge male baterije su potpuno nevidiljive roditeljima jer uglavnom dolaze uz uređaj koji koristimo. Da biste zaštitili svoje dete pogledajte po svojoj kući koji su to sve uređaji koji koriste ovakve baterije. Te uređaje potom postavite van domašaja deteta, savetuje.

Šta treba da radite ako vaše dete proguta bateriju?

- Odmah krenite u Urgentni centar. Recite doktoru da sumnjate da je vaše dete progutalo bateriju veličine novčića.

- Ne puštajte dete da jede i pije dok se na redgenu ne utvrdi da li je baterija u organizmu.

- Ako niste videli da je dete progutalo bateriju posle dva sata su mogući prvi simptomi u vidu kašljanja, balavljenja i neprijatnosti. To je zato što baterija može izazvati opekotine jednjaka.

(Telegraf.rs)