Srceparajući apel jedne majke: Da sam vodila računa moje dete bi danas moglo da hoda

Šta ako...

Bri Peni, majka dvoje dece neprestano se pita da li bi njen mlađi sin mogao danas da hoda da nije pila iz iste flašice kao i njena starija ćerka. Da li bi mogao da hoda da nije pojela ostatak tosta koji je ona jela? Ili nije poljubila stariju ćerku Dilan u usta?

Tridesetšestogodinja Bri dobila je citomegalovirus od svoje starije ćerke Dilan u toku trudnoće zbog čega sebe i dan danas krivi jer je rodila sina okji danas ima probleme u razvoju zbog toga.

- Nije sigurno da li sam ga dobila od starije ćerke, nikada je nismo testirali, ispričala je.

Virus se najbrže širi među decom ispod dve godine, a kada ga je Dilan zaradila imala je samo 18 meseci.

Foto: sxc.hu

Virus se potom preneo na plod bebe, a danas njen četvorogodišnji sin ne može da hoda, priča, koristi toalet niti da se hrani samostalno.

- Ima nedovoljno razvijen mozak, cerebralnu paralizu, probleme sa sluhom i razvojem. On je predivan dečak čiji osmeh topi srca, njegov osmeh je zarazan, a upornost može da pomeri planine.

Realnost je pak, da su njegove potrebe velike, da brzo raste i da je roditeljima sve teže da se nose sa tim.

- Danas bih sve uradila drugačije. Napravila bih sebi novi tost, ne bih delila sa detetom. Ljubila bih je u obraz, a ne u usta. Ne bih pila iz iste čaše...

Šta je citalomegalovirus?

Kognitivni citalomegalovirus je vodeći uzrok virusnih defekata u svetu. Studije u Australiji su pokazale da će od hiljadu novorođenih beba oko šest imati CMV infekciju, a jedno ili dvoje će imati hronični invaliditet različitih stepena. To može biti gubitak sluha, vida, mala veličina glave, cerebralna paraliza, zastoji u razvoju tela i intelekta, a u retkim slučajevima i smrt. U slučajevima kada je trudnica već imala ovaj virus on se može reaktivirati dok je žena trudna, ali reaktivacija virusa ne pravi probleme ženi ili nerođenoj bebi.