Zašto su bebe rođene carskim rezom lepše od onih koje su na svet došle prirodnim putem?

Bebe rođene carskim rezom se manje muče pri rođenju

Foto: Pixabay.com

Sigurno ste čuli komentare prijatelja i rodbine kako je neka beba bila lepša od druge na rođenju, a primat lepote obično se daje bebama rođenim carskim rezom. Bebe koje se rode prirodnim putem moraju da prevale nimalo lak put dok ne ugledaju spoljašnji svet, dok bebe rođene sekcijom to ne moraju, uz pomoć lekara i reza na stomaku stižu na svet "bez mučenja".

Evo zašto su samo u trenutku nakon rođenja, bebe rođene carskim rezom „lepše“ od drugih

Smatra se da se u Srbiji svaka treća beba rodi carskim rezom koji je bezbedan kako za majku tako i za bebu. Ipak, treba imati na umu da je ovo velika operacija koju ne treba shvatati olako.

Bebe rođene carskim rezom ne prolaze kroz porođajni kanal i dolaze na svet bez "mučenja" pa su samim tim na rođenju manje naduvene, crvene i na oko mnogo lepše od onih koje su rođene prirodnim putem.

Foto-ilustracija: Shutterstock

Najveća razlika između porođaja carskim rezom i prirodnim putem je ta što novorođenče rođeno carskim rezom ne dolazi u kontakt s maminom vaginalnom mikroflorom.

Budući da ne prolaze kroz porođajni kanal bebe rođene carskim rezom prilikom rođenja izgledaju lepše, ali imaju i drugačiju crvenu floru i nezreli imuni sistem.

Neka davna istraživanja su došla do podatka da su deca rođena prirodnim putem inteligentnija od beba rođenih carskim rezom.

Prilikom prirodnog porođaja beba je pod velikim pritiskom, a potrebno je da majka diše pravilno kako bi joj osigurala dovoljno kiseonika.

Foto: Pixabay.com

Budući da bebine kosti lobanje nisu srasle, njena glava se oblikom prilagođava porođajnom kanalu dok kroz njega prolazi.

Izgled novorođečeta svakako ne treba da bude zvezda vodilja za način porođaja. Ukoliko je zdravstveno stanje majke i bebe uredno i ako su ispunjeni svu uslovi za prirodni porođaj, uvek je bolje poroditi se na ovaj način.

Video: Magiju rađanja novog života podelila sa pratiocima mužem i starijim detetom

(Telegraf.rs/B.K.)