Roditelji koriste fotografije ove žene da bi plašili sopstvenu deca, a evo šta im ona poručuje

Novi, užasavajući trend pojavio se na društvenim mrežama i podigao buru u javnosti

foto: Instagram/littlelizziev

Naime, roditelji snimaju decu dok im pokazuju novog učitelja i učiteljicu koji će ih dočekati na početku godine. Međutim, kako bi napravili šalu umesto njih deci pokazuju osobe sa invaliditetima kako bi snimili njihove reakcije kada se uplaše u nasmeju.

U jednom od takvih klipova često se nalazi i slika aktivistkinje Lizi Velaskez.

Velaskez pati od retke urođene bolesti, odnosno neonatalnog progeroidnog sindroma zbog kojeg ne može da dobije na kilaži, te ima samo 25 kilograma.

Na gnusni trend u kom je zapravo ismevaju, reagovala je i sama Lizi, te je uputila i važnu poruku roditeljima.

- Trend u kojem se decu pokazuju osobe, pa čak i bebe sa invaliditetom kako se snimio njih strah ili smeh, nije nimalo smešan. To nije šala - rekla je.

Ona ističe da bi roditelji trebalo da odgajaju decu tako da imaju više empatije prema ljudima koji su bolesni.

- Ako ste odrasla osoba koja u životu ima mladog čoveka, molim vas, nemojte ih učiti da je plašiti nekog s nekim ko ne izgleda poput njih, u redu. Molim vas, sve što ta deca treba da znaju o empatiji i ljubaznosti prema drugima uče kod kuće. Kada vidim da se fotografije osoba s invaliditetima koriste za ovakve stvari, jednostavno imam zadatak da upozorim na to i apelujem koliko je to pogrešno. Mene su nazivali najružnijom ženom na svetu, ali ja sam samo rođena posebna i jedinstvena, kao i druge osobe s poteškoćama - ispričala je za "Yahoo Life".

Velaskez je komentarisala i važnost roditelja koji bi trebalo da budu primer svojoj deci.

- Kada su deca u školi i javnosti, od presudne je važnosti naučiti ih kako da poštuju nekoga ko ne izgleda poput njih. Ako se roditelji smeju osobama sa invaliditetom, onda i deca misle da je to u redu. Govorim u ime svih koji su na mom mestu. Sada je ključno vreme da se borimo za naša prava - zaključila je.

(Telegraf.rs)