SANJARENJE: 6 razloga zbog kojih je maštanje zdravo

Prepuštanje zalutalim mislima najčešće se smatra za nešto negativno, što predstavlja gubljenje vremena, detinjasto ponašanje, a podrazumeva neodgovornost i izbegavanje svakodnevnih obaveza na poslu ili u školi. Međutim, psiholozi objašnjavaju da je s vremena na vreme utonuti u svet mašte veoma korisno za mentalno zdravlje

Mnogi ljudi u svet mašte beže u različitim delovima dana. Tuširanje, uspavljivanje, putovanje gradskim prevozom, pa čak i vreme na poslu ili školi, vreme je rezervisano za sanjarenje.

Fantazije su kod nekih toliko jake da se mogu pretvoriti u prave noćne more, koje je još Čarls Dikens u svom romanu Dejvid Koperfild  nazvao dnevnim morama. More na javi javljaju se tokom dana i stanja potpune budnosti, a može ih pratiti snažan pritisak u grudima, poput onog koji se oseća tokom uznemirujućih snova tokom noći.

Iako neprestan osećaj zabrinutosti i straha mentalno opterećuje, razmišljanje o negativnim osećanjima može da nam pomogne jednako kao i razmišljanje o pozitivnim stvarima. Zapravo, takve misli nam služe kao upozorenje i pomažu nam da reagujemou opasnim situacijama koje se mogu dogoditi.