Zaboravite na jaja, 2 izuzetno zdrave namirnice koje jedete svaki dan mogu da vas zaraze salmonelom

Mere opreza kada je u pitanju zaštita od salmonele uglavnom se odnosi na oprez pri konzumiranju piletine

Održavamo radnu površinu čistom, dobro peremo daske za sečenje mesa i kuvamo piletinu kako treba dok više nije ružičasta kako bismo izbegli zarazu salmonelom, ali pored nje i ova hrana može da nas zarazi, a toga nismo ni svesni.

Svakog dana pojedete nekoliko namirnica koje prenose salmonelu: Ne, ne mislimo na meso i jaja

Salmonela može da uzrokuje mučninu, povraćanje, grčeve u stomaku, dijareju, groznicu, glavobolju i u nekim slučajevima ozbiljnije promene koje mogu da budu i smrtonosne. Starije osobe, deca i oni sa ugroženim imunim sistemom su posebno izloženi riziku.

Treba biti oprezan sa piletinom, ali piletina, govedina i svinjetina čine samo 33 odsto uzroka pojave salmonele. Iznenadićete se kada vidite koja hrana može da vas zarazi salmonelom.

Zeleniš

Zelena salata, spanać, kelj i svi njihovi zdravi zeleni prijatelji su najveći prenosioci salmonele. Čak 35 odsto slučajeva zaraze potiče od konzumiranja zeleniša. Ta salmonela nije opasna kao ona kod piletine, ali izaziva više nelagodnosti. Upakovani zeleniš je opasniji od onog koji nije jer mu takva sredina pogoduje da se razvija.

Sveže mleko

Ukoliko nije pasterizovano, mleko može da bude zaraženo. Svako ko konzumira proizvode od svežeg mleka izložen je riziku.

Kako da se zaštitite od salmonele?

-Izbegavajte rizičnu hranu.

-Držite hranu u frižideru i zamrzivaču na adekvatan način.

-Operite ruke i radne površine nakon kuvanja.

-Držite kuvanu i sirovu hranu odvojeno.

-Perite ruke ukoliko dođete u kontakt sa životinjama, njihovom hranom ili igračkama.

(Telegraf.rs)