ŽENE SVE ČEŠĆE NEPRESTANO DIRAJU SVOJU KOSU: Ako i vi to radite možda imate opasno oboljenje

Često nam se desi da nesvesno prolazimo prstima kroz kosu, a to može mnogo toga da nam kaže o nama i našem zdravlju

Neki psiholozi tvrde da je ovo znak flerta, drugi da se možda radi o nekom ozbiljnom poremećaju ukoliko stalno dirate vašu kosu.

Devojci je opala sva kosa kada je probala novi proizvod - jer nije pročitala ono što sitnim slovima piše na etiketi

Kosu dodirujemo kada nam je dosadno, kada smo nervozni, razmišljamo o nečemu ili smo pod stresom. Čupanje kose može da bude s druge strane znak anksioznosti.

Ovakvo ponašanje ne može da bude mnogo štetno, ali može da dovede do prenosa bakterija ako su vam ruke prljave. Dobro rešenje bi bilo da vežete kosu ili napravite pletenice.

Kad god se neko dira po kosi ili vratu znači da im je neugodno. Dešava se da neko čupa kosu kako bi skrenuo pažnju sa bola koj ioseća na nekom drugom delu tela.

Trihotilomanija je poremećaj koji pogađa 1-2 procenta populacije, uglavnom žene. Karakteristično za njega je kompulsivno čupanje dlaka, sa bilo kod dela tela ali uglavnom sa glave, obrva ili trepavica. Epizode čupanja variraju s vremenom.

Dešava se da neko svesno čupa kosu, dok neki to rade nesvesno. Osobe koje to rade vole samoću i izolovanost i beže od ljudi iz straha od osude.

Anksioznost može da bude tipično ponašanje ljudi, jer se često javlja kao reakcija na stres i traumu, piše Psychology Today. Istraživanje je pokazalo da od 894 ispitanika čak 84 procenta ima anksioznost, a čupanje kose se pogoršava kako anksioznost raste.

Razlog za to je što se telo oseća jako napetim, a mali bol koji se javlja usled čupanja dlaka omogućava da se telo malo oslobodi stresa. Fokusiranje na čupanje kose okupira misli i tako se na kratko zaboravlja na anksioznost.

(Telegraf.rs)