3 hrabre žene otkrivaju kako zaista izgleda život kada imaš HIV

Na današnji dan, 1. decembra, obeležava se svetski dan borbe protiv AIDS-a, a 3 hrabre žene odlučile su da otkriju kako sve može da izgleda život sa ovom opasnom bolešću

Zahvaljujući brojnim medicinskim dostignućima, osobe koje primaju moderne terapije sa AIDS-om mogu da žive barem 10 godina, ali i mnogo duže.

Osobe sa HIV-om, koje primaju medicinske tretmane i nemaju drugih zdravstvenih problema sada mogu da dožive sedamdeseti rođendan.

Pored velikog napretka koji je ostvaren, stručnjaci i dalje tvrde da je od kritične važnosti fokusirati se na smanjenje novih slučajeva svake godine.

Ipak, ponekada se najgore ipak desi i šta onda?

3 hrabre žene sa ovom bolešću odlučile su da otkriju kako tačno izgleda njihov život u nadi da će razbiti mnoge tabue koji i dalje kod ljudi postoje.

JA SAM MAJKA SA HIV-OM I OSEĆAM SE KAO NAJSREĆNIJA OSOBA NA SVETU

- Napokon sam u miru sa svojom dijagnozom, ali bile su mi potrebne godine da stignem do ove tačke, priča Nina (31) koja je HIV dobila od dečka 2010.

On joj nikada nije rekao da je HIV pozitivan i zajedno su imali seks preko godinu dana.

Sve ovo uzelo je veliki danak kada je njeno mentalno zdravlje u pitanju.

Isprva je bila toliko depresivna da nije mogla da ustane iz kreveta, a kamoli da zadrži bilo koji posao.

- Imala sam osećaj kao da nemam budućnost i da bi najbolje bilo da brzo umrem - i tako sam živela svoj život, priča Nina.

Međutim, onda je sasvim slučajno zatrudnela tokom jednog neobaveznog seksa i puknutog kondoma. Ipak, Nina tvrdi da joj je to potpuno promenlo život.

Uprkos napetoj trudnoći, njena ćerka je rođena zdrava i HIV negativna zahvaljujući preventivnim lekovima.

- Davanje novog života mi je pomoglo da prihvatim svoju dijagnozu. Sada znam da imam budućnost jer je ona moja budućnost.

Nina kaže da joj je ćerka pomogla i da se bolje brine o sopstvenom zdravlju i da sada izgleda, i ponaša se, potpuno zdravo.

SVIM MUŠKARCIMA SA KOJIMA SE ZABAVLJAM ODMAH KAŽEM DA IMAM HIV

Otrkivanje istine budućem ili trenutnom partneru je za mnoge žene problematična stvar, a Tamara (29) je HIV pozitivna već 2 godine.

- Toliko sam se umorila od stalne brige o pravom trenutku da sada svim potencijalnim partnerima odmah govorim da imam HIV, priča Tamara.

Kada na Tinderu naiđem na nekog muškarca koji mi se sviđa u prvih nekoliko porukama mu otkrijem sve.

Mnogi od njih odna samo nestanu, ali ima i onih koji cene moju iskrenost.

Ipak, uprkos svemu, Tamara ne planira da prestane da izlazi jer uživa flertovanje i upoznavanje novih ljudi.

Neki od sastanaka koje je imala vodili su čak i do seksa, priča ona i dodaje da se danas muškarci mnogo manje plaše HIV-a nego ranije.

MISLILA SAM DA JE PREHLADA

- Imam HIV, ali nikada nisam imala AIDS. To nisu iste stvari, priča Nadežda.

Umesto toga, ona je sero-koverzijsku bolest kad aje inficirana pre 5 godina. Do ove bolesti dolazi nekoliko nedelja nakon zaraze i tada telo počinje da stvara jasna antitela koja se bore protiv virusa pa tako on možđe da bude identifikovan.

Kod Nadežde se pojavila groznica, osip i natekle su joj limfne žlezde. Mnoge zaražene osobe ignorišu ove znakove i ne dobijaju dijagnozu sve dok bolest ne postane AIDS.na svu sreću, Nadeždini simptomi su bili toliko loši da je znala da joj je potrebna medicinska pomoć.

Nakon pregleda, otkrila je poražavajuću istinu - dečko sa kojim je u vezi 5 godina ju je varao.

na svu sreću, potšo je HIV uhvaćen dovoljno rano, odmah je mogla da počne sa lečenjem kako bolest ne bi postala opasna po život.

MODERNA MEDICINA MI JE SPASILA ŽIVOT

Ljilja (31) je pre 6 meseci otkrila da ima HIV. Doktor joj je odmah prepisao retroviralne lekove. Njen viralni teret - što je broj veći, to je osoba bolesnija, za svega nekoliko meseci je pao sa 100.000 na 50. Kada je broj ispod 20, smatra se da je bolest "neotkrivljiva" i šanse da se ona prenese na nekoga drastično se smanjuju.

- Teško mi je da kažem kako izgleda život sa HIV-om jer sam ga imala jako kratko. Ali za mene to nije bilo nipta naporon, svakoga dana sam morala da uzimam 2 pilule koje pritom nisu imale nikakve ozbiljne sporedne efekte. Mnogi su mi rekli da je to mnogo drugačije od procedura koje su se primenjivale pre nekoliko godina. Osećam se prilično srećnom, otkriva Ljilja.

(Telegraf.rs)