Objavili su sliku zelenog urina i ostavili sve u čudu - a onda su doktori otkrili o čemu se tu zapravo radi

Lekari mogu mnogo toga da otkriju na osnovu boje urina pacijenta

Savetuje se da svako ode na pregled i uradi analizu krvi i urina jednom godišnje kako bi se na sistematskom pregledu otkrilo da li postoji opasnost od neke bolesti ili poremećaja parametara u krvi i urinu.

Najprostiji način da znate da li je dete previše bolesno da ide u školu

Eksperti ukazuju da je boja zdravog urina blego žuta, pa je zbog toga zeleni urin iz katetra jednog pacijenta izazvao čuđenje. Slika urina postavljena je na sajtu Figure koji koriste doktori iz celog sveta kako bi razmenjivali iskustva sa svojim kolegama.

Postoje mnogi razlozi zbog kojih urin može da bude zelene boje, a neki su dobri dok su drugi loši. Na primer, špargla može da preboji urin kod nekih ljudi u zeleno jer nemaju gene koji razlažu boju povrća koje unesu u organizam. Drugo objašnjenje je da je urin prebojen nekom hranom ili konzumiranjem narkotika koji sadrže komponentu zvanu fenol (cimetidine koji se koristi za lečenje želudačnog fluksa, amitriptyline koji je antidepresiv i antihistaminik prometazin).

Fenol se razlaže na zelene komponente koje se izbacuju kroz urin. Ovakvu boju urina izaziva i bakterija pseudomona koja izaziva urinarnu infekciju. Urin na objavljenoj slici nalazi se u katetru koji ukazuje na mnogo ozbiljniji problem. Kese katetara koriste se u lečenju pacijenata na intenzivnoj nezi ili posle hiruških intervencija kako bi moglo da se prati izlučivanje urina.

-Postoji jedna tečnost koja se zove plavi metilen i koristi se ponekad tokom operacija kako bi se neka tkiva učinila vidljivijima. Takođe, nekim pacijentima se on ubrizgava u krvotok ukoliko se oni leče od ozbiljnih srčanih oboljenja. U ovoj situaciji pacijent upada u stanje šoka tokom operacije jer dolazi do smanjenja krvnog pritiska. To uzrokuje infekcija koja dovodi do promena na krvnim sudovima, rekao je doctor Ričard Vini urinarni hirurg bolnice Kraljica Elizabeta u Birmingemu.

Doktori tada koriste adrenalin kako bi ponovo vratili krvne sudove u normalno stanje i podigli krvni pritisak, piše Daily mail. Ako ovo ne uspe druga opcija je upotreba plavog metilena. Pacijent čiji je urin na slici bio je tertian plavim metilenom. Kako je on plave boje, a urin žute, dobija se zelena boja.

(Telegraf.rs)