Evo šta će vam se desiti kada izađete iz kuće bez rukavica, kape i šala kada je napolju temperatura u minusu

Veliki minus koji nas je okovao ovih dana moramo ozbiljno da shvatimo i da se zaštitimo kako nam ne bi stradalo zdravlje

Obavezna je zimska oprema na autu, ali i kada je odeća u pitanju jer telo gubi temperaturu i može da dođe do hipotermije i ozbiljnih zdravstvenih problema – u krajnjem slučaju i do smrti.

IDEALNA TEŽINA: Evo koliko iznosi savršena, a koliko zdrava težina za žene

Kako je normalna temperatura tela 37 stepeni, sa 0.5 manje ili više, usled izlaganja velikom minusu telo se hladi i temperatura pada. Pored zimske jakne i slojevitog oblačenja, obavezno morate da imate kapu, šal i rukavice. Posledice koje možete da trpite su veoma opasne.

Ruke

Prsti su jedan od najosetljivih delova tela na hladnoću. Kada pada temperatura tela, cirkulacija je usporena pa u prste odlazi manje krvi zbog čega oni postaju hladni, utrnuli i bolni. Rukavice pomažu da vam koža ne bude direktno izložena hladnoći i da ne biste dobili promrzline. Posledice koje se odmah mogu osetiti su promrzline. Tečnosti unutar promrznutog tkiva se zamrznu i zbog toga morate da potražite lekarsku pomoć.

Većina promrzlina prođe posle pravog tretmana, a u ekstremnim slučajevima neophodna je amputacija. Promrzline prati otok, crvenilo i plikovi, a deca su ugroženija od odraslih.

Uši

Kada je telesna temperatura niža i cirkulacija usporena, smanjuje se količina krvi koja se pumpa u periferne delove tela kao što su uši jer organizam nastoji da zaštiti vitalne organe kao što je srce i pluća i obezbedi telu da preživi. Uši su jedan od najosetljivijih delova tela i potrebna im je zaštita tokom hladnih dana.

Kada je temperatura ispod nule gola koža može da se zamrzne i za pet minuta! Na temperaturi između -20 i -69 stepeni koža se smrzne za minut, a na minusu većem od -70 za samo 30 sekundi. Tako da ona priča "samo ću da skoknem prekoputa do probavnice" može da vas košta promrzlina na ušima ukoliko ne stavite kapu.

Nos

Lice nam je najviše izloženo hladnoći. Koža lica je jako tanka i osetljiva pa hladnoća može da dovede do promrzlina najviše na nosu. Udisanje hladnog vazduha može da dovede do asmatičnih napada pa za obolele može da bude fatalna. U slučaju prehlade i gripa kada je disanje već otežano, ovo može da bude fatalno.

Šal koji prekriva usta i nos greje vazduh pa on do pluća ne dospeva toliko hladan. Ukoliko često nakon ulaska u toplu prostoriju primetite da vam je nos crven i bolan onda obavezno sledeći put stavite šal.

Tretiranje promrzlina

Ako mislite da imate promrzline, morate da se utoplite i potražite lekarsku pomoć. Nikako nemojte stavljati ruke ili stopala u vruću vodu već temperatura treba da vam bude prijatna na dodir. Ukoliko držite stopala ili šake u vodi a ne osećate bol, onda je temperatura sasvim u redu. Vrela ili hladna voda mogu da izazovu još veću štetu, a kod promrzlina pomažu i lekovi protiv bolova. Obavezno je da ukoliko mislite da imate promrzline potražite lekarsku pomoć.

(M.K.)