Eksperti otkrivaju: Stiven Hoking nije patio od ALS-a, već od potpuno druge bolesti

Možda se čitavog svog života borio sa pogrešnom dijagnozom

Američki medicinski stručnjaci navode da je sasvim moguće da je dijagnoza Stivena Hokinga sve vreme bila pogrešna i da je on u stvari patio od bolesti koja se naziva "polio". Polio (poliomijelitis) ili dečja paraliza je infektivno oboljenje koje je izazvano poliovirusom. Poliovirus napada nervni sistem i može da za nekoliko sati paralizuje obolelog. Oko deset procenata paralisanih umire kad otkaže disajna muskulatura.

Pogledajte kako izgleda čovek koji je pokrio 90 posto tela crnom tetovažom, uključujući i oči (FOTO)

Kristofer Kuper, profesor psihologije na Univerzitetu u Kaliforniji, kaže da je sasvim moguće da prava dijagnoza ovog čuvenog fizičara nije bila amiotrofična lateralna skolioza, koja mu je dijagnostifikovana sa 21-om godinom.

Srpski doktor otkriva pravu istinu o zdravoj hrani, čudotvornim lekovima protiv raka i prevarama kojima mnogi varaju bolesne

Amiotrofična lateralna skleroza (ALS), Šarkoova bolest ili Lu Gerigova bolest (skraćeno ALS) pripada grupi neuroloških bolesti centralnog nervnog sistema, i primarno zahvata gornje i donje motorne neurone. Jedna je od najčešćih bolesti prouzrokovanih degeneracijom motornih neurona. Ona može da se javi pojedinačno ili kao nasledna porodična bolest.

Kuper je rekao da razumevanje ALS-a ne odgovara ranoj dijagnozi Stivena Hokinga, jer je nemoguće da je mogao da živi sa njom narednih 55 godina. U pismu upućenom časopisu "Financial Times", ovaj stručnjak kaže da je verovatnije da je Stiven Hoking patio od polija (dečje paralize), čemu odgovaraju velike epidemije ovog virusa 1916. i 1952. godine u Evropi i Americi.

- Možda je Hoking "pokupio" poliovirus ili sličnu virusnu infekciju nekoliko godina kasnije, tačnije 1963. godine. - kaže Kristofer Kuper.

Pionir teorijske fizike, Stiven Hoking, je preminuo u sredu, u 76. godini starosti, a bio je poznat i po tome što je u potpunosti zavisio od svojih kolica i kompjuterizovanog govornog sistema za komunikaciju. Jedna od njegovih najčuvenijih teorija je ona o poreklu svemira.

Njegova dugačka bolest je decenijama zbunjivala lekare, od 1963. godine kada mu je dijagnostifikovana,  lekari su mu davali samo još dve godine života.

(Telegraf.rs / telegraph.co.uk)