Da li pravilno koristite pumpicu za astmu? Greška koju mnogi prave može da bude smrtonosna

Jedan od znakova upozorenja da se inhalatori steroida ne uzimaju na pravi način je uporna i bolna upala grla ili hripav glas, najvećim delom izazvani zbog delovanja leka u grlu

Astma je hronično oboljenje, u čijoj se osnovi nalazi jedna vrsta zapaljenjskog procesa. Ona se ispoljava kroz ponavljanje epizoda šištanja, gušenja, sviranja u grudima koje je praćeno kašljem. Ove epizode se posebno javljaju tokom jutra, noći ili pri povećanom naporu. Simptomi se mogu smirivati spontano ili uz upotrebu adekvatnih lekova i inhalatora.

Inhalatori ili popularnje nazvani "pumpica" su od velikog značaja za obolele od astme i mogu da spasu nečiji život, zato je od velike važnosti da oboleli umeju da ih koriste na pravi način i da je uvek imaju pri ruci.

Evo kada treba da pijete zeleni čaj ako želite da smršate, a kada da smanjite stres

Prošle nedelje je objavljeno istraživanje koje pokazuju da je stopa smrtnosti od astme u Britaniji među najgorima u Evropi - porasla je za 20 procenata u poslednjih pet godina, a više od 1.400 ljudi godišnje umire od neizlečivog stanja. Lekari upozoravaju pacijente da obaveno dolaze na redovne godišnje preglede i radionice kako bi bili sigurni da pravilno koriste inhalator. Kao vodeći uzrok smrtnosti obolelih od astme se navodi pogrešna upotreba "pumpice".

Pacijenti sa astmom koriste inhalatore za uzimanje steroida, kao što je beklometazon (koji smanjuje zapaljenje pluća i sprečava napad astme) ili lek koji se zove salbutamol, da bi otvorili disajne puteve kad čuju šištanje u plućima. Inhalatori se koriste pre nego lekovi jer brže deluju, lekovi moraju prvo proći kroz stomak i tek onda ući u krvotok.

Tajni lek za opekotine od sunca krije se u vašem frižideru

Pumpice su korisne, ali da bi mogle da prodru u disajne puteve, pacijent mora imati pravu tehniku za njihovu upotrebu. Ovo podrazumeva da se prvo jako izdahne, a zatim da se udahne duboko u trenutku kada osoba pritisne "pumpicu". Dah treba zadržati deset sekundi kako bi se na površinu disajnih puteva pustile aerosolne kapi.

Drugačijom primenom, osoba neće osetiti olakšavajuće dejstvo "pumpice". To je tehnika koju mnogi pokušavaju da shvate, ali većina njih aeroslolne kapi zadržava na jeziku ili na poleđini grla, umesto da one stignu do pluća. Takvom upotrebom može doći do smrtnog ishoda.

Devedesetih godina prošlog veka razvijeni su "graničnici" kako bi se ovaj problem smanjio. To su plastične komore u obliku jajeta u koje je postavljen inhalator. Nakon što se određena doza leka ispusti u komoru, pacijent ga inhalira kroz drugi kraj, gde se ventil otvara kako bi se lek slobodno prolazio. Prednost je u tome što ovi "graničnici" drže lek unutar komore sve dok pacijent nije spreman da udahne kroz ventil.

Međutim, mala deca se ponekad bore da bi udahnula dovoljno da otvorila ventil, pošto njihovi udisaji nisu dovoljno duboki, a česta greška kod odraslih je što prave kratke, plitke udisaje, a ne spore, stabilne i duboke kakvi su potrebne za stizanje leka do pluća.

Studija Univerziteta u Barseloni iz 2016. godine je ispitala da li je došlo do poboljšanja u tome kako su pacijenti od sedamdesetih godina koristili inhalator bez "graničnika".

- Nepravilna inhalacijska tehnika je neprihvatljivo česta i nije se poboljšala tokom proteklih 40 godina. Postoji hitna potreba za novim pristupima obrazovanju i isporuci lekova. - rečeno je tada u istraživanju.

Jedan od znakova upozorenja da se inhalatori steroida ne uzimaju na pravi način je uporna i bolna upala grla ili hripav glas, najvećim delom izazvani zbog delovanja leka u grlu. Isparavanje odnosno"dim"  u ustima ili koji izlazi iz nosa su drugi znaci.

VIDEO: Kako zapravo funkcionišu vakcine

(Telegraf.rs / dailymail.co.uk)