Alergijski konjuktivitis može da vam napravi mnogo problema - ovako ga možete lečiti kod kuće

Tokom leta zbog alergija se često dešava da su onima koje muči alergija oči krvave

Ovaj vid crvenila nije zarazan, ali često pogađa oba oka i dešava se kada konjuktivu iritira alergen što dovodi do upale tanke membrane koja prekriva oko i izaziva crvenilo očiju.

Posledice mogu biti kobne po život: Evo kako da znate da li vas je ujeo krpelj, stršljen ili mrav

Kao i sve alergije, alergijski konjuktivitis počinje kada imuni sistem identifikuje strane supstance kao što je alergen. Ovo izaziva vaš imuni sistem da reaguje i proizvodi antitela, što rezultira alergijskom reakcijom.

U slučaju alergijskog konjuktivitisa, reakcija počinje izlaganjem alergenima kao što su polen, grinje, životinjski perut, polen, prašina i neke hemikalije. Alergijski konjuktivitis može da bude akutni ili hronični. Simptomi su bistar iscedak iz oka, crvenilo, svrab i otok. Pogađa ljude svih uzrasta, a učestalije je kod ljudi koji već imaju neke alergijske reakcije kao što su temperatura, astma ili ekcem.

Ranija dijagnoza može da pomogne u ublažavanju simptoma i sprečavanju njihovog pogoršanja. Možete da pomognete sebi i nekim domaćim "lekovima" koj ise kriju u vašem domaćinstvu.

Izbegavajte alergene

Kako potpuno izbegavanje nije moguće, potrudite se da ga minimalizujete. Kada je nivo polena visok držite prozore i vrata zatvorene, a dom održavajte da nema prašine i redovno usisavajte. Koristite prečišćivač vazduha kako biste poboljšali kvalitet vazduha, izbegavajte izlaganje opasnim hemikalijama i parfemima.

Hladne obloge

Osetićete momentalno olakšanje i smanjenje otoka i bola. Potopite pamučnu tkaninu u hladnu vodu i stavite preko očiju, a držite je 5 do 10 minuta. Možete da koristite i kockice leda uvijene u tkaninu koje ćete stavljati 2 do 3 puta po 5 minuta na otečeno mesto.

Slana voda

Dodajte pola do jedne kašičice soli u jednu čašu destilovane vode, stavite je na ringlu dok ne provri i koristite je za ispiranje očiju. Ponovite ovu proceduru nekoliko puta dnevno.

Kesice crnog čaja ili kamilice

Stavite dve kesice crnog čaja u vrelu vodu na 5 minuta, izvadite ih na tacnu i pustite da se malo ohlade, onda ih stavite tako vruće i držite 15 do 20 minuta, 3 do 4 puta tokom dana. Kamilica je odlična u borbi protiv alergija.

Ružina voda

Čista ružina voda je efikasna u borbi protiv konjuktivitisa. Protivupalno dejstvo ružine vode može da pomogne u smanjenju crvenila i svraba. Isperite oči 2 do 3 puta dnevno, ili potopite dva tufera u ružinu vodu i ostavite da odstoje na vašim očima 15 do 20 minuta 2 do 3 puta dnevno.

Bosiljak

Ima protivupalno i negujuće dejstvo na oči i štiti od slobodnih radikala. Stavite u jednu šolju sa vrelom vodom šaku lišća bosiljka i ostavite da odstoji oko 10 minuta. Odstranite lišće i koristite tu vodu za ispiranje 2 do 3 puta dnevno.

Krastavac

Odličan je za olakšavanje zapaljenja i iritacije usled crvenila. Isecite komade krastavca i stavite na oči 10 minuta, a proceduru ponovite nekoliko puta na dan.

Hladno mleko

Ono smanjuje osećaj upale i smanjuje svrab u očima. Potopite komadić vate u hladno mleko i držite na očima 2 do 3 puta na dan.

Izbegavajte sočiva

Kada imate alergijski konjuktivitis preporučuje se da izbegavate kontaktna sočiva sve dok se simptomi ne povuku i reakcija nestane. Nosite naočari nekoliko dana dok se upala ne smanji.

VIDEO: Sva pozitivna dejstva smeha

(Telegraf.rs/top10homeremedies.com)