7 prirodnih načina da ubijete bakterije u ustima i da se rešite lošeg zadaha

Loš zadah iz usta može biti simptom neke opasne bolesti, ali i rezultat loše ishrane, loše oralne higijene i preteranog razvoja bakterija u ustima

Prema jednom istraživanju, negde između 35 i 45 procenata ukupne svetske populacije pati od lošeg daha, a to može da se desi i u samo jednom određenom periodu tokom dana, ne mora da bude stalna pojava.

Godišnje se troše milijarde dolara na proizvode za oralnu higijenu (žvake, vodice za usta, paste za zube...), ali oni nisu uvek delotvorni. Loš zadah iz usta može biti simptom neke opasne bolesti, ali i rezultat loše ishrane, loše oralne higijene i preteranog razvoja bakterija u ustima.

Ovo je 7 jednostavnih načina za borbu protiv lošeg daha i ubijanje bakterija:

1. Koristite prirodne osveživače daha

Žvaćite listove mente, to pomaže u borbi sa lošim dahom i osvežava usta

Začini poput karanfilića, kardamoma i semena komorača su odlični u borbi protiv zadaha

Soda bikarbona je još jedan prirodni osveživač daha. Jednostavno rastvorite kašičicu sode bikarbone u šolju vode i time ispirajte usta.

2. Pijte najmanje dva litra vode dnevno

Održavati organizam hidriranim ima mnogo zdravstvenih prednosti, a izbegavanje lošeg zadaha je samo jedna od njih. Pljuvačka sprečava rast bakterija, a voda je potrebna čak i za održavanje pljuvačnih žlezda. Kada je u pitanju sprečavanje bakterijskog rasta i lošeg zadaha, voda je od neprocenjive važnosti. Izbegavajte šećerne sokove tokom noći, jer oni mogu pomoći u razvoju bakterija tokom spavanja.

3. Pazite šta jedete!

Poznato je da neke namirnice izazivaju loš zadah, pa je najbolje da ih izbegnete ako želite da vam usta sveže mirišu. Najčešći krivci za zadah su luk i beli luk. Ali, ne zaboravite da ne treba da izbacite luk iz ishrane, jer istraživanje pokazuje da umereno konzumiranje luka ubija 4 različite vrste bakterija koje mogu izazvati propadanje zuba i bolesti desni. Izbegavajte hranu koja sadrži velike količine fruktoze i kiselu hranu jer ona podstiče bakterijski rast. Ako ste gladni, pokušajte da pojedete jabuke ili jogurt. Jabuke sadrže heteropolisaharidni pektin za koji je poznato da stimuliše proizvodnju pljuvačke, dok aktivne kulture u jogurtu pomažu u smanjenju bakterija u ustima.

4. Čistite svoj jezik

Vaš jezik može biti plodno tlo za smrdljive bakterije. Nakon što operete zube, koristite četkicu za zube da očistite jezik od bakterija koje mogu izazvati plak.

5. Perite zube dva puta dnevno, a konac koristite jednom

Čišćenje zuba treba da traje dva minuta, dva puta dnevno. Jedna studija je pokazala da samo nešto više od 55 procenata žena (ukupne svetske populacije) pere zube dva puta dnevno, a procenat muškaraca koji to čini je čak i niži i iznosi samo 49 procenata. Pranje zuba i i čišćenje koncem pomažu da uklonite zarobljenu hranu i bakterije koje izazivaju loše mirise iz usta.

6. Održavajte svoje desni zdravim

Da li imate pege u očima? Evo šta je to tačno i da li vam ugrožava zdravlje

Bakterije se nakupljaju u džepovima na dnu zuba i stvaraju loš miris. Poznato je da bolesti zuba izazivaju loš dah. Da biste održavali svoje desni, izaberite pastu za zube koja sadrži fluorid. Takođe, prestanite da pušite jer pušenje slabi vaš imuni sistem i snažno je povezano sa pojavom problema vezanih za zube. Takođe, pušenje otežava ozdravljenje oštećenih desni.

7. Žvaćite voćnu koricu

Operite koricu citrusnog voća poput limuna ili pomorandže i žvaćite umesto žvake. Ne samo da će vam to dati osećaj svežine, već će i limunska kiselina u voću podstaći pljuvačne žlezde da proizvode više pljuvačke, što je prirodna zaštita usta od lošeg daha.

10 razloga zbog kojih svako voli svog tatu (FOTO) (GIF)

(Telegraf.rs / Izvor: brightsie.me)