Obratite pažnju na to kako vaše dete diše jer ovo može da ukazuje na ozbiljan zdravstveni problem

Astma je bolest disajnih organa koju ne smemo da shvatamo olako

Reč je o bolesti disajnih puteva koja izaziva poteškoće u disanju, a astma kod dece može da bude veoma opasna ukoliko se na vreme ne prepozna i ne leči.

Da li pravilno koristite pumpicu za astmu? Greška koju mnogi prave može da bude smrtonosna

Simptomi astme se teško prepoznaju jer imitiraju simptome nekih drugih oboljenja, a većina dece oboleva od astme zbog nasleđenih gena, alergena ili uslova iz životne sredine. Najvažnije je da na vreme prepoznate simptome kod vašeg deteta.

- Upozorenje može da bude kašalj koji se javlja usled nekog napora. Ukoliko primetite da vaše dete stalno kašlje kada trči i igra se i mora da uspori i sedne zbog toga, obavezno se obratite lekaru. Pogotovo ako imate istoriju bolesti sa astmom u porodici. Hronični kašalj koji se javlja noću takođe može da bude simptom astme, jer deca obolela od astme često kašljaju noću čak i kada nisu prehlađena, rekao je doktor Edvard Kulič.

Doktorka Purvi Parik, alergolog i imunolog, objasnio je da ukoliko se dete žali da teško diše ili ukoliko čujete da mu "zviždi" u grudima dok diše, vreme je da se zabrinete. Ona predlaže da roditelji tada odmah potraže pomoć lekara pogotovo ako su ovi simptomi praćeni teškoćama u završavanju rečenica, otežanog disanja ili neuobičajenog umora i letargije.

Ukoliko vaše dete ima konstatovanu astmu i kašlje dve noći zaredom u mesec dana to je signal da astma nije dobro tretirana i da zahteva agresivniji pristup. Lekar može da vam preporuči u upotrebu nekih homeopatskih preparata poput kapi, sirupa i čajeva. Važno je da ne uzimate ništa na svoju ruku i da ne lečite sami vaše dete, već da u konsultaciji sa lekarom i pulmologom preduzmete odgovarajuće korake kako biste vaše dete izlečili i olakšali mu odavljanje svakodnevnih aktivnosti.

(Telegraf.rs/popsugar.com)